Slovensko je aj vďaka socializmu dobre pripravené na rozvoj tejto inovácie

NETKY.SK • 11 November 2020, 15:56 • 2 min
Slovensko je aj vďaka socializmu dobre pripravené na rozvoj tejto inovácie

Slovenskí plynári realizujú ďalšie kroky v ich snahe o rozvoj vodíka.

slovakia

left justify in out

Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) podpísal Memorandum o vzájomnej spolupráci s Národnou vodíkovou asociáciou Slovenska (NVAS). „Dohoda by mala prispieť k napĺňaniu cieľov v oblasti zavádzania vodíkových technológií na báze čistého a nízkouhlíkového vodíka do hospodárstva SR,“ povedal Richard Kvasňovský, ktorý pôsobí ako výkonný riaditeľ SPNZ.

 


Členovia SPNZ toto skúmajú už viac ako päť rokov. Skúmajú možnosti dosahovania integrácie vodíka do plynárenstva. Chcú dosiahnuť, aby sa tento výskum prejavil pozitívne aj pre vznik ďalších možností pre plynárov. Mohli by tak vzniknúť možnosti pre skladovanie či prepravu vodíka.

 

Úspešným sa ukázal projekt Sun Storage, kde firma Nafta, rakúska spoločnosť RAG a iní partneri projektu skúmali uskladňovanie vodíka v podzemnom zásobníku určenom pôvodne pre zemný plyn. „Vníma vodík ako jednu z alternatív dekarbonizácie plynárenstva a energetiky na Slovensku. Spolupráca s NVAS môže prispieť k rýchlejšiemu využívaniu vodíka v praxi,“ prezradil prezident SPNZ Tomáš Malatinský.

 

Aj pre súčasné postavenie Slovenska ako rozvinutého v oblasti plynárenskej sústavy je vhodné myslieť nad podobnými výskumami. Národná vodíková stratégia Slovenska je tiež dôležitý dokument. „Spoluprácu vidíme najmä v tom, že Slovensko je jednou z najplynofikovanejších krajín EÚ a vodík môže prispieť k ozeleneniu celej sústavy.

 

 

Zároveň, distribučná sústava má veľký potenciál na to, aby sa rozvíjali aj vodíkové technológie v rámci domácností, tepelnej energetiky a vykurovania. Celá distribučná sústava by mohla slúžiť ako jedno veľké úložisko energie. Posledná možnosť spolupráce, kde vidíme veľké prieniky, je distribúcia vodíka vyrobeného na Ukrajine,“ prezradila Národná vodíková asociácia Slovenska.
 

Memorandum má prispieť k výmene informácií, spoznanie možných prekážok v rozvoji vodíka, najmä pokiaľ ide o legislatívu, na ktorej padá dosť veľa dobrých nápadov. „V prípade vzájomnej dohody budú obaja partneri spolupracovať na konkrétnych pilotných projektoch prepravy, distribúcie a skladovania vodíka,“ dodal Kvasňovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona