Výrobné linky v bratislavskom závode opustilo 700-tisíc VW Touaregov

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 11:30 • 2 min
Výrobné linky v bratislavskom závode opustilo 700-tisíc VW Touaregov

BRATISLAVA 9. júla (SITA) - Bratislavský závod automobilky Volkswagen vyrobil už 700 tisíc Touaregov. Jubilejné SUV s pravostranným riadením vyrobil na objednávku pre zákazníka z Veľkej Británie.

slovakia

left justify in out

Model Volkswagen Touareg sa vyrába len v bratislavskom závode Volkswagenu Slovakia (VW SK). Zo Slovenska smeruje zákazníkom do 148 krajín sveta, pričom každé vozidlo je vyrobené špeciálne na objednávku. "Jednotlivé automobily pritom musia spĺňať nielen zákaznícke, ale aj technické požiadavky a normy jednotlivých trhov. Rôzne trhy majú rôzne špecifikácie, auto pre amerického zákazníka sa preto odlišuje od vozidla pre európskeho, amerického, či čínskeho zákazníka. Touareg sa preto v Bratislave vyrába vo viac ako milióne variácií," uviedol v utorok hovorca automobilky Vladimír Machalík.

Medzi krajiny, kam smeroval najväčší počet Touaregov patrí Nemecko, Čína, USA a Rusko. "Existujú však aj krajiny kam putoval len jeden jediný Touareg, napríklad ostrovný štát Maurícius v Indickom oceáne," skonštatoval Machalík. Volkswagen Touareg na trhy vstúpil po prvýkrát v roku 2002. Jeho upravená verzia, takzvaný facelift, sa vyrábala v rokoch 2006 až 2010. Druhá generácia vozidla sa začala vyrábať od roku 2010. 

"Výroba Volkswagenu Touareg výrazne zmenila tvár bratislavského závodu VW SK. V roku 2002 pribudli úplne nová montážna hala o rozlohe 21 futbalových ihrísk a nová karosáreň s laserovými automatickými zváracími stanicami," uviedol Machalík. V areáli automobilky vznikla aj lanovka, skonštruovaná ako prototyp špeciálne pre bratislavský závod, ktorá preváža vozidlá z montážnej haly na testovaciu dráhu a späť. Spomedzi jedenástich modelov automobilov, ktoré sa v závode VW SK v bratislavskej Devínskej Novej Vsi vyrábali alebo vyrábajú, Touarega s počtom 777 tis. vyrobených kusov predstihol iba Volkswagen Polo, ktorý sa v Bratislave vyrábal v rokoch 1999 až 2007. 

Spoločnosť Volkswagen Slovakia pôsobí na Slovensku už viac ako 21 rokov. Od roku 1991 vyrobil viac ako 3 milióny vozidiel. Patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku. Zamestnáva viac ako 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába podnik komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies