Výška preddavkov na poistné sa od nového roka zmenila

NETKY.SK • 26 Január 2011, 12:22 • 2 min
Výška preddavkov na poistné sa od nového roka zmenila

Výška preddavkov na poistné sa od nového roka zmenila

slovakia

left justify in out

Zdravotné poisťovne odporúčajú svojim klientom venovať zvýšenú pozornosť vymeriavacím základom pre rok 2011. Tie majú totiž priamy vplyv na výšku preddavku na poistné. Minimálny preddavok je od 1. januára 2011 stanovený v rovnakej výške 46,06 eura pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) aj samoplatiteľov.
V súvislosti so zmenou preddavkov preto Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) upozorňuje, že je dôležité včas si zmeniť trvalý príkaz najneskôr do 8. februára 2011. "Odporúčame našim platiteľom a poistencom venovať zvýšenú pozornosť, hlavne ak majú nastavené minimálne vymeriavacie základy, lebo pri nich dochádza k významným skokom. Budeme venovať pozornosť tomu, či si títo poistenci presmerovali platby alebo zvýšili trvalé platobné príkazy," vysvetľuje Pavol Bulla, riaditeľ sekcie zdravotného poistenia VšZP.
Neplatenie odvodov prináša so sebou určité riziká, ako napríklad vymáhanie pohľadávky cez exekúciu, zverejnenie v zozname dlžníkov na internete či uloženie pokuty Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Aby sa klienti vyhli exekučnému konaniu, VšZP im preto odporúča nielen sledovať zmeny vo výške preddavkov na poistné ale aj plniť si oznamovacie povinnosti, ktoré majú vplyv na ich výšku.
Ide napríklad o informácie o práceneschopnosti či poistných vzťahov a podobne. VšZP sa totiž podľa Bullu v praxi často stretáva s prípadmi, že u platiteľov je evidovaný nedoplatok len z dôvodu nesplnenia si oznamovacích povinností.
V prípade už vzniknutých nedoplatkov, VšZP odporúča riešiť nedoplatok skôr, ako sa dostane k exekútorovi. Platiteľ sa tak vyhne dodatočným nákladom, ktoré súvisia s exekúciou - trovy konania a odmena exekútora, ktoré musí zaplatiť.
Poisťovňa priebežne platiteľom zasiela výzvy na úhradu nedoplatku, je teda nevyhnutné, aby platiteľ na výzvu reagoval buď uhradením pohľadávky, alebo v prípade nezrovnalostí kontaktoval zdravotnú poisťovňu. V opačnom prípade, poisťovňa pristúpi k vydaniu výkazu nedoplatkov, ktorý je exekučným titulom a postúpi ho exekútorovi na vymáhanie.
VšZP minulý týždeň informovala, že spúšťa akciu Bumerang zameranú na neplatičov zdravotných odvodov a ich prísnejšie postihovanie. V tejto súvislosti preto vyzvala všetkých neplatičov, aby čo najskôr uhradili dlžné poistné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies