Brexit sa odkladá o ďalšie 3 mesiace, Británia však môže odísť z EÚ aj skôr

NETKY.SK • 28 Október 2019, 08:23 • 2 min
Brexit sa odkladá o ďalšie 3 mesiace, Británia však môže odísť z EÚ aj skôr

LONDÝN/BRUSEL - Hypotéza začína naberať reálne črty. Európska únia sa pripravuje na schválenie odloženia brexitu do 31. januára 2020. Británia však bude môcť EÚ opustiť aj skôr, pokiaľ sa schváli príslušná zmluva na jej odstúpenie. Návrh bol už predložený aj zvyšným štátom spoločenstva.

slovakia

left justify in out

Dokument, ktorý by mali členské štáty prijať už v dnešných hodinách, napriek predošlým námietkam francúzskej vlády uvádza, že EÚ bude súhlasiť so žiadosťou Londýna o ďalší odklad. Spojené kráľovstvo by podľa tohto návrhu mohlo vystúpiť z Únie v prvý deň mesiaca nasledujúceho po ratifikácii dohody.

 

img

 

Dokument naznačuje, že brexit bez dohody 31. októbra je vylúčený, čo je podmienka súhlasu britských opozičných lídrov s predčasnými voľbami. Vyhlásenie EÚ pripojené k dokumentu stanovuje, že Únia nebude dohodu o vystúpení opätovne otvárať. Predseda Európskej rady Donald Tusk viedol cez víkend intenzívne rozhovory s lídrami EÚ. Veľvyslanci 27 členských krajín, bez zástupcu Británie, sa stretávajú dnes predpoludním.

 

img

 

Tusk uviedol, že nechce zvolávať lídrov členských štátov do Bruselu na summit a namiesto toho sa bude snažiť o jednomyseľnú zhodu umožňujúcu schválenie odkladu brexitu prostredníctvom "písomného postupu".

 

Odklad vystúpenia Británie mala EÚ schváliť už v piatok, keď však diplomati oznámili, že hoci sa veľvyslanci 27 členských štátov Únie v princípe dohodli, že brexit má byť odložený, rozhodnutie o dĺžke odkladu padne až nasledujúci týždeň. Francúzsko žiadalo počkať s rozhodnutím o jeho dĺžke až do dnešného hlasovania v britskom parlamente. 

 

img

 

Vývoj cez víkend, keď sa britskí liberálni demokrati a Škótska národná strana dohodli na predložení návrhu zákona, podľa ktorého podporia parlamentné voľby 9. decembra, presvedčili mnohých predstaviteľov EÚ, že Briti pôjdu čoskoro k hlasovacím urnám. Ak budú v dnešných hodinách všetci veľvyslanci súhlasiť, vlády členských krajín budú mať ešte krátky čas - menej než jeden deň a možno len niekoľko hodín - na to, aby vzniesli námietky. Ak tak neurobia, rozhodnutie nadobudne účinnosť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies