Putin daruje auto ruskej výroby Kim Čong-unovi na znak „osobitných osobných vzťahov“, uvádzajú severokórejské štátne médiá

NETKY.SK • 20 Február 2024, 19:24 • 2 min
Putin daruje auto ruskej výroby Kim Čong-unovi na znak „osobitných osobných vzťahov“, uvádzajú severokórejské štátne médiá

SOUL - Ruský prezident Vladimir Putin predstavil severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi auto, uviedli v utorok štátne médiá, čo je ďalším znakom otužovania vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré vyvolali obavy v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Auto vyrobené v Rusku pre Kimove osobné použitie dodala v nedeľu ruská delegácia, informovala štátna Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA). Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS povedal, že automobil bol Aurus, čo je luxusná automobilka založená v roku 2018 na výrobu oficiálnych ruských štátnych áut.

Kimova sestra – a vysoký predstaviteľ Pchjongjangu – Kim Yo Jong poďakovala Putinovi v mene svojho brata a povedala: „dar slúži ako jasná demonštrácia osobitných osobných vzťahov medzi najvyššími predstaviteľmi (Severnej Kórey) a Ruska,“ uviedla KCNA.

Rusko v posledných týždňoch opakovane vypálilo balistické rakety krátkeho doletu dodané Severnou Kóreou na ukrajinské ciele. Americkí predstavitelia sa medzitým obávajú, že Severná Kórea by mohla využiť užšie vzťahy s Ruskom na uvoľnenie čínskeho vplyvu, čím by potenciálne odstránila to, o čom sa niektorí domnievajú, že je dôležitou ručnou brzdou v programe jadrových skúšok Pchjongjangu.

V januári sa vysokopostavení severokórejskí a ruskí diplomati stretli v Moskve pred tým, čo podľa severokórejských štátnych médií predstavuje nadchádzajúca Putinova návšteva v Pchjongjangu – jeho prvá za viac ako 20 rokov. A Kim v septembri navštívil Rusko na summite s Putinom, kde podporil vojnu Kremľa proti Ukrajine a povedal: „Vždy budem stáť pri Rusku."

Putinov dar potenciálne porušuje sankcie Organizácie Spojených národov uvalené na Severnú Kóreu za jej program jadrových zbraní, hoci zákaz predaja luxusného tovaru do krajiny nezabránil Kimovi, aby sa v priebehu rokov objavil v rade špičkových vozidiel.

Severokórejského vodcu často vidno, ako šoféruje niečo, čo sa považuje za pancierovú limuzínu Mercedes-Maybach Pullman Guard v hodnote viac ako 1 milión dolárov.

V roku 2018 dorazil na stretnutie s americkými predstaviteľmi na čiernom Rolls-Royce. Začiatkom toho roku boli z Holandska do Severnej Kórey odoslané dve obrnené vozidlá Mercedes-Maybach S600 Guard, pravdepodobne pre Kimove použitie, podľa Washingtonského centra pre pokročilé obranné štúdie.

Centrum tiež uviedlo, že Pchjongjang len v období rokov 2015 až 2017 doviezol viac ako 800 luxusných vozidiel – väčšina pochádzala od ruských spoločností.

Počas Kimovej návštevy Ruska vlani v septembri Putin ukázal severokórejskému vodcovi svoju limuzínu Aurus.

Bývalý americký prezident Donald Trump si počas rokovaní v Singapure v roku 2018 prezrel Kimovi aj prezidentskú limuzínu Cadillac prezývanú „Beast“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Yoonjung Seo / Jessie Yeung, Foto: BBC / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies