Sacharovovu cenu pre Navaľného prevzala jeho dcéra

NETKY.SK • 16 December 2021, 07:19 • 2 min
Sacharovovu cenu pre Navaľného prevzala jeho dcéra

BRUSEL - Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú získal väznený ruský opozičný líder Alexeja Navaľný, prevzala jeho dcéra v stredu v Európskom parlamente.

slovakia

left justify in out

Darja Navaľná mala pri svojom prejave pred europoslancami zarámovanú fotografiu svojho otca a vyjadrila sa proti pragmatickým prístupom k Rusku a autoritárskym režimom.

 

img


Navaľného dcréra napísala svojmu otcovi, aby zistila, aké posolstvo chce odovzdať. "Povedz, že nikto sa nemôže odvážiť stotožňovať Rusko s Putinovým režimom. Rusko je súčasťou Európy a my sa snažíme stať jej súčasťou,“ napísal Navaľnyj. "Ale tiež chceme, aby Európa bojovala sama za seba. Usilujeme sa o Európu ideí, oslavy ľudských práv, demokracie a integrity. My nechceme Európu kancelárov a ministrov, ktorí snívajú o tom, že dostanú prácu v predstavenstve Putinových štátnych spoločností alebo sa budú plaviť na jachtách oligarchov,“ uviedla Darja Navaľná.

 

 

Vyjadrila nádej, že tisíce ľudí v Rusku budú pokračovať v tom, čo jej otec začal. Odkázala Európskej únii, že nemá význam spolupracovať s diktátorskými režimami a diktátormi, a priznala, že nechápe, prečo je v 21. storočí v Európe také ťažké oslobodiť tých, ktorí bojujú za ľudské práva.

 

Prečítajte si: Európsky parlament navrhol Sacharovovu cenu pre Alexeja Navaľného

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli označil 45-ročného Navaľného za politického väzňa a znovu vyzval na jeho okamžité a bezpodmienečné prepustenie.

 

img

 

Skonštatoval tiež, že Sacharov by bol zrejme smutný, že táto cena ide do jeho rodnej krajiny, ale zároveň aj hrdý na spôsob, akým Navaľnyj bojuje proti korupcii. "Boj proti korupcii je aj za univerzálne ľudské práva a ľudskú dôstojnosť a za princípy právneho štátu," uviedol počas svojho príhovoru. 


Navaľnyj vlani prežil otravu nervovoparalytickou látkou, z ktorej obviňuje Kremeľ a ten to popiera. Z otravy sa liečil niekoľko mesiacov v Nemecku a po návrate do vlasti v januári ho zatkli a poslali do väzenia.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 výnimočným osobnostiam alebo organizáciám, ktoré významnou mierou prispeli k boju za ľudské práva alebo demokraciu. Vlani cenu pomenovanú po sovietskom fyzikovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi získala bieloruská demokratická opozícia.

 

Možno vás zaujme: Navaľného spolupracovník požiadal spolu s rodinou o politický azyl v USA




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies