Obavy z cestovania do zahraničia pomôžu domácemu cestovnému ruchu. Chorvatsko je topkou toto leto!

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 09:45 • 2 min
Obavy z cestovania do zahraničia pomôžu domácemu cestovnému ruchu. Chorvatsko je topkou toto leto!

BRATISLAVA - Viac ako 60 percent Slovákov plánuje letnú dovolenku. Hoci sa postupne otvárajú európske pláže, obavy z pandémie mnohým zabránia cestovať do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight, ktorý realizovala na prelome mája a júna 2021. Aj napriek tomu, že pandémia je na ústupe, medzi slovenským obyvateľstvom panuje presvedčenie, že to boli práve dovolenkári, ktorí si zo zahraničia počas minulého leta priniesli nechcený suvenír v podobe ochorenia COVID-19.

 

Slováci majú obavy z vycestovania za hranice

Podľa Rastislava Kočana z agentúry, viac ako štvrtina populácie má obavy dovolenkovať v zahraničí. Strach z cestovania do zahraničia má 42 percent opýtaných. Naopak, žiadne obavy vycestovať za hranice Slovenska nemá 30 percent obyvateľov Slovenska.

V porovnaní s minulým rokom sú Slováci tento rok podstatne väčší optimisti. Minulé leto malo obavy cestovať do zahraničia až päť šestín obyvateľstva.

 

Vycestovania sa najviac obáva staršia generácia. Medzi ľuďmi nad 60 rokov je až polovica takých, čo majú veľké obavy a zároveň len pätina tých, ktorí sa neobávajú cestovať do zahraničia vôbec.

 

Ženy sú opatrnejšie

Čím je človek mladší, tým obavy z cestovania mimo Slovenska klesajú a zároveň rastie skupina tých, čo sa neobávajú vôbec. Zároveň platí, že muži sa letných dovoleniek v zahraničí obávajú výraznej menej ako ženy.

Mesiace lockdownu spôsobili, že toto leto dovolenku plánuje opäť veľké množstvo Slovákov. Na prelome mája a júna 2021 malo svoju dovolenku naplánovanú až 61 percent populácie.

 

Tento podiel je vyšší ako v období pred pandémiou a porovnateľný so situáciou minulý rok. Neistota okolo cestovania do niektorých destinácií, nutnosť karantény pri návrate, situácia s COVID pasmi a stále sa meniace pravidlá týkajúce sa cestovania spôsobili, že mnohí ľudia ešte svoju dovolenku zorganizovanú nemajú.

 

Chorvátsko bude hrať prim

Konkrétnejšie plány, ako strávia tohtoročné leto má ďalších 14 percent Slovákov. Takmer 40 percent respondentov si tento rok rozhodovanie o svojej dovolenke nechávajú na poslednú chvíľu.

Obavy cestovať do zahraničia pomôžu domácemu cestovnému ruchu. Na Slovensku plánuje stráviť letnú dovolenku 43 percent opýtaných.

 

Tento rok je najväčší záujem o Chorvátsko, kam sa chystá až 10 Slovákov. Je to však výraznejšie menej, ako tomu bolo pred pandémiou.

 

Nárast v porovnaní s minulým rokom zaznamenajú aj bližšie prímorské destinácie ako Taliansko, Grécko alebo Bulharsko. Zatiaľ však ani zďaleka nedosahujú taký záujem spred pandémie.

 

O cestovanie mimo Európy nie je záujem

Kým do Česka sa cez leto chystá pozrieť 6 percent Slovákov, do Maďarska majú cez leto namierené 2 percentá obyvateľov. Mimo Európu plánuje cestovať len 1 percento obyvateľov.

Prieskum na populácii Slovenskej republiky vo veku 15-79 rokov realizovala agentúra Go4insight na vzorke tisíc respondentov. Prieskum bol realizovaný metódou Multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.

 

Prečítajte si tiež: Všetko čo potrebujete vedieť, ak plánujete stráviť dovolenku v Chorvátsku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies