Vydajte sa na historickom vlaku za zážitkami – 34 tunelov, viadukty a ďalšie zákutia Slovenska

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 15:00 • 2 min
Vydajte sa na historickom vlaku za zážitkami – 34 tunelov, viadukty a ďalšie zákutia Slovenska

Nie je cestovanie ako cestovanie a nie je železnica ako železnica. Cesta vlakom môže byť hotovým utrpením a nočnou morou, ale aj nezabudnuteľným zážitkom. Zážitkové cestovanie po jedinečných železničných tratiach Slovenska historickými vlakmi si môžete dopriať aj toto leto.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jedinečné výlety vlakom pod hlavičkou podujatia „Za horami, za dolami“ vypravuje historické expresy do rôznych zákutí krajiny, cez nádhernú prírodu, do nepoznaných končín aj do histórie.

Tento rok tak mohli cestovatelia po Slovensku zažiť v júli už Banícky expres medzi Zvolenom a Novou Baňou, Zbojnícky expres po Gemeri, najbližšie sa takýto zážitkový vlak vydá po Horehroní.

Horehronský expres špeciál (z r. 1934)  vyráža zo Zvolena po jednej z najkrajších železničných tratí cez unikátne technické pamiatky – naše pýchy – Telgártsky a Chmarošský viadukt, ďalej cez tunel Kornela Stodolu a Telgártsku slučku.

Súčasťou tejto jazdy, plnej nezabudnuteľných zážitkov bude aj sprievodné slovo priamo vo vlaku o histórii Horehronia a južnej časti Slovenského raja. Horehornský expres špeciál bude vypravený zo Zvolena v piatok 28. júla, pokračovať bude cez Banskú Bystricku, Brezno, Červenú skalu po Dedinky a späť.

Ďalšími zaujímavými trasami sú napríklad Sklársky expres na trase Zvolen-Detva-Lučenec-Poltár-Kokava nad Rimavicou, ktorý vyrazí 5. augusta a prevedie návštevníkov nielen nádherným krajom, ale aj viac ako 200-ročnou históriou výroby skla a sklárskeho remesla u nás. Sklárskym expresom bude sprevádzať samotný gróf Anton Forgáč, ktorý dal postaviť v Utekáči v 18. storočí sklárne.

Zážitkom bude určite aj Expres 34 tunelov, ktorý sa 12. augusta vydá z Banskej Bystrice cez Kremnicu do Zvolena a späť. Vidieť a zažiť 34 tunelov (väčšina z nich patrí do Trate Slovenského národného povstania) za deň – to sa len tak nepodarí!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies