Pilotný KulturZoom v Trnave bude o ekologickej, klimatickej a spoločenskej kríze

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 06:00 • 2 min
Pilotný KulturZoom v Trnave bude o ekologickej, klimatickej a spoločenskej kríze

TRNAVA – Pilotný ročník multižánrového kultúrneho podujatia, zameraného na vnímanie prejavov súčasnej ekologickej, klimatickej a spoločenskej krízy KulturZoom, sa bude konať v Trnave v stredu 20. apríla. V kultúrnom centre Malý Berlín ponúkne diskusiu, umeleckú inštaláciu a film, centrálnou myšlienkou je téma Odchádzame?. Informovala o tom za organizátora Furia Film Lívia Filusová. Vstup na podujatie je voľný.

slovakia

left justify in out

Podtitul KulturZoom_2022 vychádza z názvu novej publikácie Odchádzame? V eseji o človeku a prírode sa významný slovenský filozof a historik Teodor Münz zamýšľa nad tým, či sa blíži koniec ľudstva v dôsledku preľudnenia planéty, hrozivej klimatickej zmeny alebo možných ekologických katastrof.

 

Podujatie otvorí vernisáž interaktívnej inštalácie s názvom Počkaj, ešte ťa nevidím multimediálnych umelcov Juraja Baka a Júlie Jurinovej. Dielo vznikalo v čase pandémie a lockdownov, ide o reakciu na malú „technologickú revolúciu“, ktorá sa počas uplynulých dvoch rokov udiala.

 

img

 

V následnej diskusii budú hosťami filozof, prekladateľ Miroslav Marcelli, filozof, riaditeľ Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied Richard Sťahel, dramaturgička, scenáristka riaditeľka Divadla Jána Palárika v Trnave Zuzana Hekel a divadelný režisér, dramaturg Juraj Bako. Diskusia bude prepojená s čítaním vybraných úryvkov z knihy Teodora Münza.

 

Záver bude patriť snímke Toto je náš svet amerického režiséra Matta Rossa, ktorá si v roku 2016 z festivalu v Cannes odniesla Cenu za réžiu v sekcii Istý pohľad a z festivalu v Karlových Varoch Cenu divákov. Rozpráva príbeh Bena, ktorý dobrovoľne žije mimo konzumnej civilizácie a vychováva šesť detí. Následkom tragických udalostí sú donútení vydať sa do skutočného sveta. V hlavnej úlohe sa predstaví Viggo Mortensen.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona