Yosemite opäť dočasne krášli ohnivý vodopád

NETKY.SK • 21 Február 2019, 20:40 • 2 min
Yosemite opäť dočasne krášli ohnivý vodopád

V americkom národnom parku Yosemite je opätovne k videniu unikátny prírodný úkaz. Hovorí sa mu "ohňopády", pretože vizuálne pripomína tečúcu lávu.

slovakia

left justify in out

V skutočnosti sa vodopádu Horsetail len dotýkajú slnečné lúče, ktoré pod správnym uhlom vytvárajú optickú ilúziu, píše server CNN.

 

 

Jav je k videniu len po niekoľko dní počas februára pri západe slnka, podoba "ohňopádov" je však ovplyvnená aj tým, aké množstvo vody vodopádom preteká.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

How incredible is this firefall? This is a natural, annual phenomenon known as a firefall. Every year around mid-February, the angle of the sun is just right and hits Horsetail Falls in Yosemite National Park, CA. It glows just like this for about 10 minutes at sunset. This rare occurrence depends on two big things: 1. There needs to be enough snow and snowmelt for water to fall off of El Capitan. The sun hits the same angle in the Fall, but because the waterfall has dried up by then, there is no firefall. There hasn't been much snowfall or rainfall lately, so there's a chance we won't see a firefall this year. 2. The weather needs to be clear enough for the sun to hit the waterfall. Depending on the angle of the sun and the daily conditions, the falls will glow a faint orange to bright red in color! This year's firefall is predicted to occur in about 3 weeks. Be prepared to see it all around Instagram - it is a rare and stunning sight! Do you want to see this one day? Tag a friend you would take with you! Featured | @rayophotography13 Location | Horsetail Falls, Yosemite National Park, California #WWTTY | Where Will TOTEM Take You? ____________________ #TOTEMMade #Firefall #YosemiteNP

Príspevok, ktorý zdieľa TOTEM Made (@totem_made),

 

Úkaz priťahuje každý rok stovky návštevníkov. "Som v úplnom úžase a veľmi nadšený, že som sa mohol konečne k vodopádu vypraviť osobne a zaobstarať niekoľko dobrých fotiek," uviedol cestovateľ Vácha Geyoghlian.

 

"Dorazil som na miesto medzi prvými, ale čoskoro sa to v okolí ľuďmi len hemžilo, aby nikomu tento úkaz neunikok," dodal.

 

 

Návštevníci majú možnosť jedinečný fenomén uvidieť približne do konca tohto týždňa. Oplatí sa prísť včas, kým miesto nie je preplnené.

 

 

"Ľudia môžu parkovať neďaleko vyhliadkových bodov, ktoré sú v dochádzkovej vzdialenosti," uviedol hovorca parku Scott Gediman. Prekážkou by však mohlo byť premenlivé počasie, v prípade sneženia by úkaz logicky vidieť nebol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies