Vyčíňanie počasia minulý týždeň napáchalo státisícové škody

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 12:27 • 2 min
Vyčíňanie počasia minulý týždeň napáchalo státisícové škody

BRATISLAVA - Výčiny počasia, silný vietor, dážď a následné záplavy, ktoré minulý týždeň potrápili najme severovýchodné Slovensko, spôsobili obyvateľom státisícové škody na majetku.

slovakia

left justify in out

Poisťovniam ľudia hlásili najmä strhnuté strechy rodinných domov či komíny, popadané stromy ničili autá. V poisťovni Allianz - Slovenská poisťovňa evidujú takmer 800 hlásení o škodách na majetku, ktoré sa vyšplhali na 650-tisíc eur. Agentúru SITA o tom informovala Artur Šturmankin z odboru firemnej komunikácie poisťovne Allianz.

 

Najviac poistných udalostí nahlásili ľudia v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš či Sabinov. Škody na majetku hlásia aj z obcí v okresoch Košice - okolie, Nové Mesto nad Váhom a Ružomberok. Obyvateľov tu počasie najviac potrápilo vo štvrtok 15. mája a v noci zo štvrtka na piatok, informoval Šturmankin. Najčastejšie klienti nahlasovali odtrhnuté strechy, komíny a odkvapové žľaby. Vietor pováľal stromy a odtrhával aj dvere áut. "Všetkými vzniknutými prípadmi sa poisťovňa bezodkladne zaoberá, aby čo najrýchlejšie mohla odškodniť klientov. Na základe individuálneho posúdenia poisťovňa rozhodne o ďalších potrebných krokoch k likvidácii vzniknutej škody, akými je napríklad vykonanie obhliadky. Pri nákladnejších poškodeniach pristupujeme k poskytnutiu zálohy poistného plnenia, ktorej účelom je čiastočné finančné krytie pre klienta už počas odstraňovania a opravy škody," uviedol Šturmankin. 

 

V ČSOB Poisťovni ľudia po vyčíňaní počasia nahlásili škody za viac ako 300-tisíc eur. Opäť išlo najčastejšie o poškodené či strhnuté strechy rodinných domov, pády stromov či poškodené ploty. Klienti poisťovni hlásili i vytopené priestory. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Zuzana Eliášová. Poisťovňa klientom radí, ako postupovať pri hlásení škôd. Podľa hovorkyne je dobré škody spôsobené živlom odfotografovať a poslať poisťovni. Priložiť treba aj doplňujúce údaje, ako napríklad rozmery poškodených priestorov, vek zničených spotrebičov či iných predmetov poistenia a ich nadobúdacie ceny. Klienti si majú tiež odložiť všetky doklady o úhrade nákladov súvisiacich s odstraňovaním škôd. Ide napríklad o náklady na dezinfekčné prostriedky, tlakové umývanie bahna a podobne, radí hovorkyňa ČSOB Poisťovne. 

 

Škody po vyčíňaní počasia v piatok zverejnila aj poisťovňa Generali. Klienti koncom minulého týždňa nahlásili škody za približne 150-tisíc eur, no v poisťovni očakávajú, že suma ešte narastie. Najviac škôd napáchal silný vietor vo Vysokých Tatrách i na strednom a východnom Slovensku. Za obeť vetru padli strechy rodinných domov, komíny, odkvapové žľaby i solárne panely. Nápor vetra nevydržali stromy, ploty či altánky, ale napríklad aj dvere áut. Popadané stromy ničili hotely, chaty, domy a autá, informovala v piatok hovorkyňa poisťovne Generali Lucia Makayová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies