Vychádza kolekcia sólových albumov Vaša Patejdla, pridá aj bonusy

NETKY.SK • 17 September 2015, 15:06 • 2 min
Vychádza kolekcia sólových albumov Vaša Patejdla, pridá aj bonusy

BRATISLAVA - Vydavateľstvo Opus prichádza v rámci edície Kolekcia 1-2-3 v jednom s trojdiskom sólových albumov Vaša Patejdla z rokov 1986 - 1990, doplnených o dobové bonusy.

slovakia

left justify in out

Vašo Patejdl je bezpochyby jedným z najproduktívnejších a najúspešnejších slovenských autorov. Na svojom konte má množstvo hitov pre seba i pre iných spevákov. Aktuálna kompilácia z vydavateľstva Opus mapuje jeho sólovú kariéru v období po odchode zo skupiny Elán. Keď Vašo Patejdl odišiel v polovici 80. rokov zo skupiny Elán, okamžite sa prihlásil so sólovou nahrávkou Chlapčenský úsmev. Hudobne si, samozrejme, vystačil sám, textársky sa spojil s Ľubošom Zemanom, s ktorým vytvoril autorský tandem na drvivej väčšine svojich sólových projektov.

 

Popri pesničkách pre seba komponoval aj pre iných spevákov. S viacerými interpretmi naspieval úspešné duetá, ktoré sú na tejto kompilácii ako dobové bonusy. Opus takto v maximálnej možnej miere skompletizoval tvorbu Vaša Patejdla zaznamenanú v rokoch 1986 až 1990. Prvý disk s albumom Chlapčenský úsmev (hity Miestna jednička, Dvojčatá, Polepšovňa v hlave, Trištvrte na jeseň a titulný Chlapčenský úsmev) je doplnený o štyri bonusy. Dominujú predovšetkým tri nahrávky z filmového muzikálu Fontána pre Zuzanu, ktorý je dnes kultovým filmom práve vďaka Petejdlovej hudbe. Posledným bonusom je duet s Marikou Gombitovou Uličník bozk.

 

Album Lov na city (hity Umenie žiť, Voňavky dievčat, Mal som rád bítnikov) na druhom disku dopĺňa v sekcii bonusov v prvom rade remix hitu Kaskadér, ktorý na konci 80. rokov minulého storočia vyvolal nemalý ošiaľ a vo svojej dobe sa stal zberateľskou raritou. Išlo jednak o projekt vytvorený na špeciálnu príležitosť a tiež to bol zrejme prvý skutočný remix slovenského popu. Ako bonusy sú tu duety s českou speváčkou Heidi Janků (Stratený raj) a Petrom Nagyom (Motýle zblízka) a tiež pesnička Požičovňa vzducholodí.

 

Ďalším sólovým albumom Vaša Patejdla je platňa Mon amour (hity Francúzky, Kamarátka nádej, Nepriznaná, Muzikantské byty, duet s Beátou Dubasovou). Ten je na treťom disku doplnený o slovenské pesničky z albumu Dlhá cesta, ktorý Patejdl nahral s americkým hudobníkom a producentom Alanom Roy Scottom a pesničky z neho vyšli na CD iba v limitovanom náklade v čase vydania a odvtedy sú v digitálnej podobe dlhodobo nedostupné.

Trojdisk Vašo Patejdl – Opus 1986-1990 (pôvodné albumy s bonusmi) je z edície Kolekcie 1-2-3 v jednom, v ktorej doteraz vyšli nahrávky hovoreného slova (Strýco Marcin; Krajíček – Hlaváček) a populárnej hudby (Banket).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies