Zemiaky nie sú len príloha: Takto dokážu pomôcť nášmu zdraviu

NETKY.SK • 23 Január 2019, 19:11 • 2 min
Zemiaky nie sú len príloha: Takto dokážu pomôcť nášmu zdraviu

Zemiaky poznáme hlavne ako skvelú prílohu na mnoho spôsobov. Vedeli ste ale, že zemiakovú šťavu možno použiť ako liek? Prezradíme vám, aké široké využitie má.

slovakia

left justify in out

Surové zemiaky niektorí považujú za nezdravé, a niekedy dokonca až zdraviu nebezpečné. Konzumácie surových zemiakov sa ale nemusíme obávať, stačí dodržať pár pravidiel.

 

Pred vytváraním šťavy nikdy nezabudnite zemiaky dobre očistiť od zelených miest a klíčkov. Skúste teda zemiaky odsťaviť a využiť ich silu. Poradíme vám, s ktorými zdravotnými problémami vám pomôžu.

 

Najúčinnejšia je zemiaková šťava, ktorú získate vylisovaním v akomkoľvek odšťavovači zo zemiakov. Pokiaľ ho doma nemáte, zemiaky najemno nastrúhajte a šťavu rukami vyžmýkajte. Ak sa vám bude zdať surová zemiaková šťava nepožívateľná, prihoďte si do odšťavovača aj inú zeleninu ako napríklad repu, ktorá pomôže posilniť organizmus. Chuť šťavy veľmi zlepší aj sladká mrkva alebo med. Ak si ju budete chcieť odložiť na neskoršie, kvapnite do nej kvapku citrónu, aby nezhnedla, a uložte ju do chladu.

 

img

 

Tento roztok dokáže zázraky. V zemiakovej šťave nájdete veľa vitamínov C, E a skoro všetky zo skupiny B. Okrem toho tiež selén, zinok, horčík, železo, kyselinu listovú a mnoho ďalších látok. Zemiaky obsahujú aj alantoín, ktorý má hojivé a regeneračné účinky, urýchľuje hojenie slizníc i pokožky.

 

Zemiaková šťava znižuje krvný tlak, hlavne vďaka obsahu draslíka. Ak trpíte vysokým krvným tlakom, potom by ste mohli vyskúšať šesťtýždňovú zemiakovú kúru. Spočíva v pití približne 1 dl šťavy denne. Dokáže ale tiež znižovať obsah cukru v krvi - tým pomáha predchádzať vzniku cukrovky.

 

Lieči nielen zápaly žalúdka, ale aj vyrieši problémy s trávením. Môžeme ju použiť aj na liečbu zápalu čriev a pri hemoroidoch. A keďže zemiaky pôsobia zásadito, sú vhodným prostriedkom pri prekyslení organizmu. Keď k zemiakovej šťave do odšťavovača pridáte ľanové semienko, získate skvelé prírodné preháňadlo.

 

Látka zvaná alantoín má hojivé a regeneračné účinky, urýchľuje hojenie slizníc i pokožky. Tieto vlastnosti sú v kombinácii s vitamínmi B ideálnym riešením pre tých, ktorí často trpia na rôzne druhy zápalov dutiny ústnej, ďasien a mandlí či na afty alebo majú paradentózu. V tomto prípade sa používa zemiaková šťava ako kloktadlo.

 

img

 

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C si môžete zo zemiakovej šťavy pripraviť tiež nápoj na podporu imunity. Ešte lepšie a chutnejšie bude, keď do nápoja pridáte ešte šťavu z červenej repy a trochu citrónovej šťavy. Zemiaková šťava je tiež lacná varianta pre detoxikáciu tela - čistí telo od toxínov.

 

Dobre funguje aj u pacientov s artritídou kĺbov a ďalšími formami zápalových chorôb, najmä však s bolesťou kĺbov a bolestí chrbta.

 

Zemiaková šťava je tiež vhodná ako podporný prostriedok na liečbu nádorov a rakoviny. Toto zistenie prezentoval Dr. Kagamine, profesor medicíny z Japonska, ktorý izoloval zo surových zemiakov základnú zložku. Túto látku potom testoval na myšiach, u nich potom bolo preukázané zmenšenie počtu nádorových buniek.

 

V tomto prípade sa hodIa miesto šťavy zemiaky nastrúhané. Zemiakový obklad je úžasným regeneračným prostriedkom pri liečbe ekzémov, akné, hmyzieho uhryznutie a iných kožných neduhov. Veľmi účinný je zemiak tiež na spáleniny od slniečka. Môžete ich buď potierať šťavou, alebo pokryť nastrúhanými či len na plátky nakrájanými surovými zemiakmi. Môže pomôcť ale aj v boji proti celulitíde. Stačí si surovými plátkami zemiakov pravidelne masírovať kritické oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies