Výbuch trhaviny v Iraku si vyžiadal 22 mŕtvych

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 12:40 • 2 min
Výbuch trhaviny v Iraku si vyžiadal 22 mŕtvych

BAGDAD - V priebehu posledných rokov politické napätie i násilie v Iraku vzrastá.

slovakia

left justify in out

Najmenej 22 ľudí dnes zahynulo, keď samovražedný útočník vrazil v meste Hilla na juhu Iraku autom do objektu stanovišťa bezpečnostných síl.

Agentúra AP citovala dvoch miestnych policajtov, ktorí svorne uviedli, že výbuch trhaviny pri vjazde do mesta usmrtil deväť príslušníkov bezpečnostných zložiek a 13 civilistov vrátane jednej ženy a 12-ročného dieťaťa. Okrem toho zranil ďalších najmenej 55 osôb.

K atentátu došlo v rušných ranných hodinách, keď na okraji mesta čakajú na kontrolnú prehliadku desiatky áut. Hilla, kde žijú väčšinou moslimovia šiitskej odnože islamu, leží približne 95 kilometrov južne od hlavného mesta Bagdad.

Počet obetí a zranených potvrdili aj zdravotnícke zdroje. Všetci verejní činitelia hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemajú oprávnenie poskytovať informácie, pripomína - ako vždy v podobných prípadoch - americká AP.

V priebehu posledných rokov politické napätie i násilie v Iraku vzrastá. Napríklad vlani zaznamenala krajina na Eufrate a Tigrise podľa štatistiky OSN najväčší počet obetí násilností od roku 2007, kedy dovtedy najhoršie sektárske krviprelievanie začalo vykazovať klesajúcu tendenciu.
Svetová organizácia hovorí o 8868 mŕtvych za obdobie roka 2013, z toho 7818 civilistov a členov civilného personálu polície.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies