Vybrané poplatky za registráciu automobilov sa zvýšia

NETKY.SK • 12 September 2012, 07:07 • 2 min
Vybrané poplatky za registráciu automobilov sa zvýšia

Vybrané poplatky za registráciu automobilov sa zvýšia - Slovensko Od novembra tohto roka sa zvýšia poplatky za registráciu vybraných áut a motoriek. Zdraženie sa má podľa zmeny zákona o správnych poplatkoch týkať väčšiny vozidiel kategórie L, M1 a N1 v zá

slovakia

left justify in out

img

Od novembra tohto roka sa zvýšia poplatky za registráciu vybraných áut a motoriek. Zdraženie sa má podľa zmeny zákona o správnych poplatkoch týkať väčšiny vozidiel kategórie L, M1 a N1 v závislosti od výkonu. V kategórii N1 budú tiež vylúčené úžitkové autá s troma miestami na sedenie používané na podnikanie. Legislatívu dnes schválili poslanci NR SR.
      Ak ide o vozidlo s výkonom do 80 kW, zaplatí jeho majiteľ za prvý zápis rovnakú sumu ako doteraz, čiže 33 eur. Pokiaľ však ide o auto s výkonom motora od 80 kW do 86 kW, registračný poplatok bude po novom 167 eur. Registrácia auta s výkonom od 86 kW do 92 kW bude stáť 217 eur, pričom poplatky stúpajú s rastúcim výkonom až k maximálnej hodnote 2997 eur. Pri ostatných typoch motorových vozidiel ostávajú registračné poplatky nezmenené.
      V rámci delenia jednotlivých druhov motorových vozidiel spadajú do kategórie L motorové vozidlá s menej ako štyrmi kolesami a štvorkolky. Do kategórie M1 patria vozidlá určené na prepravu cestujúcich, najviac však s ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča. Vozidlá na prepravu tovaru s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou do 3500 kg spadajú do kategórie N1.
      Opozičný poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) sa cez poslanecký návrh neúspešne pokúsil zabrániť podľa jeho slov neúmernému zvýšeniu poplatkov za registráciu. "Odstupňovanie poplatkov podľa výkonu motora je okrem toho nesystémové opatrenie, pretože nemá logický základ, ako napríklad vyššie zdaňovanie automobilov, ktoré viac znečisťujú životné prostredie," zdôvodňoval.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies