Vrcholové nádrže povodia Váhu dokážu zachytiť prípadné väčšie prítoky

NETKY.SK • 22 Marec 2011, 13:05 • 2 min
Vrcholové nádrže povodia Váhu dokážu zachytiť prípadné väčšie prítoky

Vrcholové nádrže povodia Váhu dokážu zachytiť prípadné väčšie prítoky

slovakia

left justify in out

img

Vodné diela Liptovská Mara a Oravská priehrada majú dostatočnú kapacitu na zachytenie očakávaných zvýšených prítokov v období jarných dažďov. Podľa riaditeľa ružomberskej Správy povodia horného Váhu Slovenského vodohospodárskeho podniku Róberta Hoka je hlavnou príčinou menej snehových zrážok počas uplynulej zimy.
„Aktuálny voľný objem v prípade Oravskej priehrady na úrovni 150 a Liptovskej Mary 120 miliónov m3 sme nevytvárali zámerne. Jednoducho, v lokalitách nad nimi napadalo málo snehu,“ skonštatoval, že preto určite nehrozí ani najhorší variant, keby na zamrznutej pôde ležalo veľké množstvo snehu a do toho by prišli teplé dažďové zrážky.
Historicky extrémny rok 2010 s májovým, júnovým a septembrovým obdobím povodní dokázal opodstatnenosť výstavby spomínaných vrcholových nádrží. „Umožnili nám zachytiť povodňové vlny a výrazne zmierniť ich účinok. Samozrejme, až na prítoky, kde nie je možnosť akumulácie a regulácie. Pri uvedomení si takmer dvojnásobného úhrnu zrážok oproti dlhodobému priemeru obstálo Považie veľmi dobre,“ spresnil Hok.
„Už na prelome tisícročí sme sa poučili z extrémnych povodní v Česku. Odvtedy sme prakticky zdvojnásobili voľné objemy našich vodných nádrží. Neustále zbierame všetky možné údaje, no do úplnosti nám, bohužiaľ, chýba jediný o úhrne budúcich dažďových zrážok. Keby sme ho poznali, vedeli by sme priehrady regulovať úplne bezpečne, no príroda je stále nevyspytateľnejšia,“ dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies