Americká spoločnosť, s ktorou spolupracoval významný český vedec, vyvíja liek proti koronavírus

NETKY.SK • 24 Marec 2020, 18:09 • 2 min
Americká spoločnosť, s ktorou spolupracoval významný český vedec, vyvíja liek proti koronavírus

Biotechnologická spoločnosť Gilead Sciences so sídlom v Kalifornii vyvíja vakcínu proti koronavírusu. V minulosti pracoval pre túto spoločnosť aj významný český Antonín Holý, ktorý pracoval na vývoji lieku proti HIV, hepatitíde typu B a AIDS. Podľa zverejnených informácií je práve táto firma najbližšie k nájdeniu účinného lieku.

slovakia

left justify in out

Šírenie koronavírusu by mal zastaviť liek s názvom "remdesivir", ktorý je podľa odborníkov zatiaľ najúčinnejším liečivom zo všetkých. Práve vďaka úspešnosti vedeckého tímu vzrástli ceny akcií tejto spoločnosti o 23%.

 

Viac o remdesivire

Liek proti vírusom Remdesivire bol pôvodne testovaný na ľuďoch, ktorí boli nakazení ebolou. Osvedčil sa aj pri liečení ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS), a tiež stredovýchodného respiračného syndrómu (MERS).

 

img

 

Liečivo poskytli niekoľkým pacientom vo svete

Zdravotné stredisko Univerzity v Nebraske v spolupráci s Národným ústavom pre alergické a infekčné choroby momentálne vedie prvé klinické testovanie s použitím remdesiviru v USA. Podľa slov odborníkov by  práve tento liek mohol zabrať a vyliečiť pacientov nakazených koronavírusom. "Uvedomujeme si, že existujú vážne chorí pacienti, ktorí sa nemôžu zúčastniť  klinického testovania," vyjadrila sa spoločnosť. Týmto pacientom zatiaľ nepomohla ani jedna zo schválených možností liečby. "Gilead spolupracuje s regulačnými agentúrami na poskytovaní remdesiviru týmto pacientom. Doteraz sme poskytli núdzový prístup k remdesiviru niekoľkým stovkám pacientov v Spojených štátoch, Európe a Japonsku."

 

img

 

Liek proti koronavírusu vyvíjajú aj ďalšie spoločnosti

Liek proti koronavírusu, ktorým je momentálne nakazených takmer 395-tisíc ľudí na celom svete, sa snažia nájsť aj ďalšie spoločnosti, ako napríklad BioNTech SE and Pfizer Inc., GlaxoSmithKline, Heat Biologics Inc., Inovio Pharmaceuticals Inc., Johnson & Johnson, Moderna Inc. a niekoľko ďalších.

 

Antonín Holý a jeho spolupráca so spoločnosťou Gilead Sciences

Antonín Holý sa narodil v Prahe, kde študoval organickú chémiu v rokoch 1954 až 1959 na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity. Od roku 1960 školil na Ústave organickej chémie a biochémie (IOCB) Československej akadémie vied v Prahe, neskôr tam pracoval ako výskumník. V roku 1987 sa stal vedúcim oddelenia chémie nukleových kyselín a od roku 1994 do roku 2002 bol vedúcim ÚOCHB.
 

V roku 2006 americká biofarmaceutická spoločnosť Gilead Sciences a Ústav organickej chémie a biochémie (IOCB) Akadémie vied Českej republiky spoločne vytvorili nové výskumné centrum zamerané na vývoj nových prípravkov.

 

Významná osobnosť medicíny

Holý je autorom viac ako 400 vedeckých objavov a je držiteľom 60 patentov. Jeho práca zasiahla milióny ľudí s vírusovými chorobami, ako sú HIV, AIDS, hepatitída typu B, a mnohými ďalšími chorobami. 

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies