Pápež František návštívil Mosul. Pri ruinách sa pomodlil za obete, ktoré zomreli vo vojne s IS

NETKY.SK • 7 Marec 2021, 14:35 • 2 min
Pápež František návštívil Mosul. Pri ruinách sa pomodlil za obete, ktoré zomreli vo vojne s IS

MOSUL - Pápež František v nedeľu na severe Iraku vyzval na mierové spolužitie počas modlitby za Iračanov, ktorí zomreli vo vojne.

slovakia

left justify in out

Hlava katolíckej cirkvi sa modlila pri ruinách štyroch kostolov v meste Mosul, ktoré bolo vážne poškodené počas vojny proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Na sever Iraku pápež pricestoval počas záverečného dňa jeho historickej návštevy krajiny, aby podporil tamojšiu zmenšujúcu sa komunitu kresťanov.

 

 

Súvisiaci článok: Pápež František sa stretol s ajatolláhom Alím Sístáním, spoločne vyzvali na mierovú koexistenciu

 

V lete roku 2014, kedy militanti Islamského štátu obsadili rozsiahle oblasti severného Iraku, kresťania museli masovo opustiť svoje domovy.

 

Po roku 2017, kedy bol Islamský štát porazený, sa do oblasti vrátila len malá časť kresťanov. Pápež František ich chce povzbudiť, aby v krajine zostali a pomohli ju znovu vybudovať a obnoviť „spletito skonštruovaný koberec" náboženských a etnických skupín.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Historický deň! Pápež František začal svoju oficiálnu návštevu Iraku

Na námestí, na ktorom sa pápež modlil, sa nachádzajú ruiny štyroch rôznych kresťanských kostolov, sýrsko-katolíckeho, arménskeho apoštolského, sýrskeho pravoslávneho a chaldejského.

 

Vatikán dúfa, že historická návšteva povzbudí kresťanské komunity v Iraku, aby v krajine zostali napriek desaťročiam vojny a nestability.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies