Cesta za hviezdou sa môže zvrhnúť na poriadne dobrodružstvo

NETKY.SK • 20 December 2019, 13:53 • 2 min
Cesta za hviezdou sa môže zvrhnúť na poriadne dobrodružstvo

Horúčku nemusí nutne mať iba noc, pokojne sa ňou môže nakaziť aj sobotňajšie popoludnie. Jedno také popoludnie, v ktorom vládlo vzrušenie, radosť, dojatie i pochopenie, sa uskutočnilo v Seredi a to vďaka neúnavnému presvedčeniu, že láska je cit určený na rozdávanie a že dobro sa má bez poplatkov predávať najmä tým, ktorí ho nevidia príliš často.

slovakia

left justify in out

Konal sa totiž Vianočný charitatívny koncert, ktorý rok čo rok myslí na deti z detských domovov, tentoraz sa vybral pomerne záhadný názov Cesta za hviezdou. Hľadisko sa tak zaplnilo nielen malými divákmi, ktorí dychtivo obracali oči k Vianociam, ale aj tými dospelejšími, ktorí v ruchu piatkov a pondelkov zabúdajú na existujúcu večnú pravdu.

 

 

Hviezda sa ukázala
Ústrednou časťou programu bolo predstavenie, v ktorom účinkovalo bezmála 24 hercov-nehercov. Pozbierali čas, ktorý im bol daný k dispozícii a pripojili k nemu disciplínu nacvičovania, ako aj pre divadelné vystúpenie potrebné obdarovanie.


Dej sa krútil najmä okolo troch mužov, pričom každý mal akúsi špecifickú vlastnosť, ktorá mu napomáhala odlíšiť sa a nepadať do rovnakosti. Jeden študoval zvitky (ani sa len neuráčil postaviť sa od stola), druhý hľadel na oblohu a skúmal hviezdu za hviezdou a tretí schovával celý svoj svet v truhlici so zlatom. Až raz sa ten najmúdrejší vo zvitkoch dopátral, kedy a kde by sa mal narodiť spasiteľ, hvezdár to potvrdil vďaka poznaniu oblohy a ten posledný nemal inú možnosť, iba nasledovať druhov a putovať ďaleko-preďaleko za novonarodeným kráľom.

 


Och, tí traja si cestovanie poriadne okorenili dobrodružstvami. V púšti zlodej, v paláci akýsi lenivý a ešte aj nedôveryhodný kráľ Herodes, na trhu tetky-vševedky, ktoré by vraj určite vedeli, ak by sa narodilo také výnimočné bábätko. Ešteže ich sprevádzala verná priateľka hviezda.

 

Asi nie je všetko iba o zlate
A kým mudrci postupovali z miesta na miesto, v Betleheme, hoc to bolo mestečko najmenšie, naozaj vykúkol chlapček. Matka Mária a nevlastný otec Jozef (vlastný otec mu bol totiž Boh), sa skromne uspokojili s maštaľou a tam, v špine a zápachu, prvý raz zavinuli do prikrývok Ježiša.


Ježiš ako syn najvyššieho a jediného Boha, nezožal slávu ihneď po narodení. Nehľadal ho nik, teda až na troch mudrcov. Tých totiž nezastavilo ani nepohodlie, ani únava, pokloniť sa kráľovi si brali za svoju povinnosť.

 

img


A verte alebo neverte (ale radšej sa prikloňte k tomu prvému), nakoniec to všetko dopadlo dobre. Ježiš dostal vzácne dary, Mária sa vytešovala zo syna, Jozef tvrdo pracoval na vyrezávaní prvej kolísky a ešte aj tretí z mužov porozumel, že je aj niečo vzácnejšie, čo krásou prekoná aj najrýdzejšie zlato.

 

Anjel zaspieval
V predstavení nechýbala ani aktivita publika, dokonca sa nezaobišlo ani bez hlášok, ktoré si návštevník zapamätá aj bez zapisovania si.


„Čo si spadol z ťavy?"

„A vy ma poriadne ovievajte, inak vás dám hodiť krokodílom," nahnevane rozkazoval kráľ Herodes a, nie, toď v slove krokodíl nie je omyl.


Navyše sa o zážitok postarala aj speváčka, ktorej hlas znel tak, akoby zostúpil z nebies anjel a jedným krídlom sa nežne dotkol ľudského líca.

 

img

Spomínaná speváčka a organizátor podujatia

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies