Vplyv Islamského štátu narastá aj v pásme Gazy

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 09:50 • 2 min
Vplyv Islamského štátu narastá aj v pásme Gazy

GAZA - Palestínske hnutie Hamas je znepokojené rastom vplyvu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v palestínskej enkláve Gaza, informovala spravodajská televízia France 24.

slovakia

left justify in out

Dôkazom rastu vplyvu Islamského štátu, ktorý prisahal zničenie Hamasu kvôli nedodržiavaniu islamského zákonníka šaría, je podľa viacerých odborníkov aj nedávna séria takmer naraz vykonaných atentátov, zameraných na vysokopostavených členov Hamasu a jeho spojeneckého radikálneho hnutia Islamský džihád.

 

Palestínska polícia v súvislosti s útokmi zadržala niekoľko podozrivých a prisľúbila exemplárne potrestanie sabotérov.

 

K útokom sa síce zatiaľ nikto neprihlásil, ale z ich zosnovania je podozrivý práve IS, ktorý 30. júna prostredníctvom videozáznamu zverejneného na internete pohrozil zničením Hamasu a ovládnutím pásma Gazy.

 

Odborníci vysvetľujú, že hnutie Hamas je nepriateľom Islamského štátu, pretože je blízke Moslimskému bratstvu, ktoré presadzuje verziu politického islamu akceptujúceho demokraciu. Okrem toho Hamas nie je len "demokratickou stranou", ale je aj podporované Iránom, ktorý sunnitskí extrémisti z IS považujú za svojho úhlavného nepriateľa.

 

Novinár Wassim Nasr, ktorý sa špecializuje na džihádistické hnutia, pre France 24 priznal, že je ťažké špekulovať o tom, kto spáchal útoky v pásme Gazy, ale upozornil, že dokázali krehkosť Hamasu v konfrontácii s narastajúcim vplyvom saláfistických a džihádistických hnutí, ako aj rast počtu prívržencov IS v pásme Gazy.

 

Rozširovaniu radov sympatizantov Islamského štátu nahráva aj situácia, v akej sú obyvatelia Gazy, ktorých možnosti obmedzuje izraelská blokáda, nezamestnanosť, chudoba i pomalá rekonštrukcia domov a infraštruktúry zničenej pri ozbrojených potýčkach s izraelskou armádou.

 

Nasr uviedol, že klientelizmus a korupcia, ktoré sa rozmohli v Hamase, spôsobili, že mnohí mladí Palestínčania sa pridali k IS a ďalším džihádistickým frakciám, akou je napríklad Front an-Nusra. Podľa Nasra však Hamas táto situácia veľmi znepokojuje a je odhodlaný nevzdať sa moci v pásme Gazy aj za cenu krvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies