Volodymyr Zelenskyj pozval Joe Bidena do Kyjeva. Dohodli sa na spoločnej stratégii

NETKY.SK • 14 Február 2022, 07:21 • 2 min
Volodymyr Zelenskyj pozval Joe Bidena do Kyjeva. Dohodli sa na spoločnej stratégii

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v nedeľu obšírne hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským o kumulácii ruskej armády pozdĺž ukrajinských hraníc. Dvojica sa zhodla na potrebe „diplomacie a odstrašovania“.

slovakia

left justify in out

„Obaja lídri sa zhodli na dôležitosti pokračovania v diplomacii a odstrašovaní v reakcii na hromadenie ruskej armády na ukrajinských hraniciach,“ uviedli v texte približne 50-minútového telefonátu, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

 

img

 

„S narastajúcimi obavami Západu, že Rusko sa chystá napadnúť tento bývalý sovietsky štát, Biely dom dodal, že Biden jasne povedal, že Spojené štáty budú rýchlo a rozhodne reagovať spolu so svojimi spojencami a partnermi na akúkoľvek ďalšiu ruskú agresiu proti Ukrajine.“

 

Ukrajina požiadala o stretnutie s Ruskom a všetkými ostatnými signatármi Viedenského dokumentu do 48 hodín s cieľom prediskutovať situáciu okolo presunov ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc, uviedol v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informovala o tom agentúra TASS.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Čo priniesol rozhovor Joe Bidena s Vladimirom Putinom?

 

Zelenskyj tiež pozval amerického prezidenta na návštevu Kyjeva. Som presvedčený, že vaša návšteva Kyjeva v nadchádzajúcich dňoch by bola silným signálom a pomohla by stabilizovať situáciu,“ citoval Zelenského jeho úrad. 

 

Washington pri čítaní prepisu z rozhovoru však nespomenul žiadnu pozvánku. Biely dom uviedol, že „Biden opätovne potvrdil záväzok Spojených štátov v súvislosti so suverenitou a územnou celistvosťou Ukrajiny“.

 

img

 

Zelenského úrad potvrdil, že obaja lídri diskutovali o možných ekonomických sankciách proti Rusku v prípade invázie. „Ešte nie sme členom NATO. Z tohto dôvodu môže bezpečnosť nášho štátu zaručiť iba silná ukrajinská armáda,“ dodal Zelenskyj po poďakovaní Bidenovi za stabilné dodávky amerických vojenských zásob.

 

Možno vás zaujme: Volodymyr Zelenskyj kritizuje šírenie údajného dátumu začiatku ruskej invázie




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies