Čo nás čaká od pondelka podľa upraveného covid automatu?

NETKY.SK • 6 Február 2021, 12:05 • 2 min
Čo nás čaká od pondelka podľa upraveného covid automatu?

BRATISLAVA – Vláda po včerajšom rokovaní opäť upravila podmienky, ktoré budú pre vážnu epidemiologickú situáciu platiť už od pondelka (8. februára). Podmienkou na cestu do práce bude negatívny výsledok buď PCR alebo antigénového testu.

slovakia

left justify in out

Aj napriek avizovaným informáciám zo začiatku týždňa o otváraní všetkých škôlok, prvého stupňa základných škôl záverečných ročníkov stredných škôl, sa niektoré predsa len neotvoria.

 

Britská mutácia komplikuje situáciu

Dôvodom je zlá epidemiologická situácia v niektorých regiónoch, ale aj skutočnosť, že toto dôležité rozhodnutie prichádza na poslednú chvíľudo piatka večera nebolo ešte nič isté.

 

Ako povedal v piatok po rokovaní vlády premiér Igor Matovič, dohoda vznikla naprieč všetkými koaličnými stranami.

 

 

Aj napriek tomu, že čísla pozitívne infikovaných sa pomaly znižujú, vážna situácia pretrváva v nemocniciach, kde je hospitalizovaných 3500 pacientov s ochorením COVID-19, ktorí majú ťažký priebeh.

 

Situáciu tiež komplikuje britská mutácia koronavírusu, ktorá sa stala na Slovensku dominantnou.

 

Podľa premiéra je veľmi pravdepodobné, že väčšina ľudí, ktorá sa v nasledujúcich dňoch či týždňoch nakazí, bude infikovaná práve britským kmeňom, ktorí je násobne infekčnejší než pôvodný variant. 

 

img

 

„Ideme do ťažkého obdobia," upozornil verejnosť Matovič. Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, z 1962 pozitívnych vzoriek je 74 percent pozitívnych na britský variant koronavírusu.

 

Súvisiaci článok: Vláda zavádza COVID automat, platiť bude na celom území Slovenska od 8. februára

 

Aké opatrenia budú platiť od pondelka?

Od pondelka sa budú musieť všetci občania rovnako v čiernych ako aj bordových okresoch, preukázovať negatívnym testom v prípade, že budú chcieť ísť do zamestnania.

 

Test pritom nemôže byť starší ako sedem dní. Keďže toto rozhodnutie prijala vláda ešte len včera, nariadenie bude platiť od stredy (10. februára).

 

V tmavoružových okresoch postačí 14-dňový test a v ružových postačí 21-dňový test. Jediným ružovým okresom na Slovensku je Veľký Krtíš. V tmavoružových a ružových okresoch sa bude nový test vyžadovať až od pondelka (15. februára).

 

img

 

Ak však ľudia na svojej ceste do práce využívajú hromadnú dopravu, budú sa musieť pretestovať každý týždeň, bez ohľadu na to, v akej farbe sa podľa covid automatu okres nachádza.

 

Zároveň platí, že ľudia, ktorým to povaha práce dovoľuje, musia ostať pracovať z domu. Budú to dokonca kontrolovať aj inšpektori rezortu práce, ktorí budú preverovať aj jednotlivé podnety od občanov.

 

Moho by vás zaujímať: Vláda nariaďuje zamestnancom povinnú prácu z domu

 

Cesta do prírody

Dobrou správou je, že ľudia v rámci jedného okresu už  nebudú potrebovať negatívny výsledok testu, aby mohli vyraziť do prírody.

 

Dokonca sa zrušilo aj nariadenie, ktoré zakazovalo návštevu prírody v inom okrese. Ponovom tak môžu ľudia ísť na prechádzky aj mimo svojho okresu, v tomto prípade však budú potrebovať negatívny test, nie starší ako sedem dní.

 

Tiež prešiel aj návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Podarilo sa mu presadiť otvorenie obchodov so záhradkárskymi potrebami.

 

Výnimky zo zákazu vychádzania

Tak ako tomu bolo od 31. decembra, výnimka zo zákazu vychádzania sa týka cesty do potravín, drogérie, lekárne či k lekárovi.

 

Ak však si chcú ľudia zájsť do čistiarne odevov, kúpiť si dennú tlač, ísť do očnej optiky, do banky, poisťovne, knižnice, servisu bicyklov, autoservisov, na poštu, na STK, či do záhradkárstva, vyžaduje sa negatívny test, nie však starší ako jeden týždeň.

 

img

 

Od pravidelného testovania sú oslobodení ľudia, ktorí za posledné tri mesiace prekonali ochorenie COVID-19. Musia mať však potvrdenie od lekára.

 

Testovanie nemusia absolvovať už ani tí, ktorí dostali druhú dávku vakcíny.

 

Návrat detí do škôl

Podmienkou návratu detí do predškolských zariadení a škôl je preukázanie negatívneho testu aspoň jedného z rodičov, pričom nemôže byť starší ako sedem dní.

 

Ako povedal minister Krajčí, niektoré zariadenia sa však neotvoria. Ide o škôlky a školy v čiernych okresoch, kde to neodporučili úrady verejného zdravotníctva.

 

Zároveň ostanú zatvorené aj niektoré škôlky či školy v bordových okresoch.

 

Medzi tieto okresy patrí Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Žilina, Pezinok, Malacky, Trnava a Žiar nad Hronom. Školy ostanú tiež zatvorené aj napríklad v Trenčíne. 

 

Ako povedal primátor Trenčína Richard Rybníček, samosprávy do piatka nevedeli ako majú postupovať, či majú školy a škôlky otvoriť alebo nie.

 

Dodal, že v Trenčíne otvoria najskôr 22. februára. Dôvodom je, že jednotlivé mestá a obce nedostali jasné pokyny od vlády a preto boli nútené ich otváranie presunúť na neskôr.

 

Starostovia a primátori sa tiež obávajú, že by sa zrýchlilo šírenie koronavírusu, najmä britskej mutácie.

 

O prípadnom otváraní či opätovnom zatvorení škôl budú na pravidelnej báze informovať samosprávy.

 

Ako odznelo na piatkovom brífingu po rokovaní vlády, mení sa aj stratégia očkovania. Od budúceho týždňa začnú očkovať učiteľov vakcínou od spoločnosti Astra Zeneca

 

Zároveň sa predĺžil núdzový stav do 19. marca 2021.

 

Prečítajte si tiež: Núdzový stav bude trvať na Slovensku minimálne do 19. marca

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies