Irán varuje USA, že čas na podpis jadrovej dohody bude obmedzený

NETKY.SK • 26 Január 2021, 17:37 • 2 min
Irán varuje USA, že čas na podpis jadrovej dohody bude obmedzený

TEHERÁN - Irán v utorok upozornil administratívnu amerického prezidenta Joea Bidena, že nebude mať neurčité časové obdobie na opätovné pristúpenie USA k jadrovej dohode z roku 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami.

slovakia

left justify in out

Najväčšia krajina na Blízkom východe tiež očakáva rýchle zrušenie ochromujúcich ekonomických sankcií uvalených Washingtonom.

 

Uvalil ich Trump
Bidenov predchodca Donald Trump v roku 2018 odstúpil od spomenutej dohody a zaviedol sankcie, ktoré zasiahli iránsku ekonomiku. V snahe prinútiť Európu, aby našla spôsob, ako tieto sankcie obísť, Irán postupne upustil od dodržiavania jednotlivých obmedzení v dohode.

 

img

 

Snahy o zmenu napredujú postupne 
Biden sa v úvodných dňoch po nástupe do Bieleho domu snaží zvrátiť nepriaznivé dedičstvo po Trumpovi, keď dosiaľ stihol podpísať viacero výkonných opatrení týkajúcich sa mnohých oblastí vrátane zmeny klímy a prisťahovalectva.

 

Irán zatiaľ o ničom nevie 
Aj keď sa Biden zaviazal vrátiť k jadrovej dohode, hovorca iránskeho vládneho kabinetu Alí Rabíí uviedol, že dosiaľ v tejto záležitosti nenastala žiadna komunikácia.

 

img

 

"USA nebudú mať čas donekonečna. Čakáme na oficiálne oznámenie ich postoja, ako aj na zrušenie sankcií," skonštatoval Rabíí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies