Volkswagen plánuje budúci rok otvoriť Duálnu akadémiu, pridajú sa nástrojári

NETKY.SK • 2 December 2015, 12:47 • 2 min
Volkswagen plánuje budúci rok otvoriť Duálnu akadémiu, pridajú sa nástrojári

BRATISLAVA - V troch odboroch Centra duálneho vzdelávania Volkswagen Slovakia aktuálne študuje 83 študentov. Od septembra 2016 pritom spoločnosť plánuje pridať nový vzdelávací program. K mechatronikom, priemyselným mechanikom a elektrotechnikom pre automatizačnú techniku sa tak pridajú aj nástrojári.

slovakia

left justify in out

Firma však v téme duálneho vzdelávania chce ísť ešte ďalej a budúci rok plánujú spoločne s partnermi z regiónu otvorenie Duálnej akadémie. Na dnešnej tlačovej besede to povedal člen predstavenstva pre personálnu oblasť spoločnosti Volkswagen Slovakia Eric Reuting. Reuting dnes k Duálnej akadémii povedal, že ide o jedinečný projekt školy technického duálneho vzdelávania. "Začneme so štyrmi odbormi, v ktorých bude maximálna orientácia na praktické, moderné vzdelávacie obsahy a rozvoj kompetencií. Do prvého ročníka začneme hľadať 100 absolventov, ktorí končia základné školy v tomto akademickom roku, už v januári 2016,“ uviedol Reuting.


Po tlačovej besede si dnes zároveň prevzalo kvalifikačné certifikáty prvých 18 mechatronikov, ktorých vyškolili v Centre duálneho vzdelávania Volkswagen Slovakia. Sú to vôbec prví absolventi centra a zároveň prví mechatronici, ktorí na Slovensku absolvovali nemecký systém duálneho vzdelávania v pomere 80 percent praxe a 20 percent teórie. Absolventi okamžite nastúpili na pozície údržbárov a vedúcich zariadení.


Štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Romana Kanovská na tlačovej besede uviedla, že duálne vzdelávanie je v súčasnosti jednou z najaktuálnejších a najvážnejších tém v našej spoločnosti. Zavedenie systému duálneho vzdelávania do systému odborného vzdelávania a prípravy na Slovensku prostredníctvom zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, je podľa nej veľkým úspechom. Ministerstvo školstva zároveň pozitívne hodnotí aktivity spoločnosti Volkswagen Slovakia, ktorý začal s prípravou svojej budúcej pracovnej sily prostredníctvom akreditovaného programu ďalšieho vzdelávania – Mechatronik v roku 2013.


Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš v súvislosti s vyškolenými mechatronikmi povedal, že to je vzorový príklad, ako by mali rekvalifikácie vyzerať. Spoločnosti Volkswagen Slovakia poďakoval za, v slovenských pomeroch, pilotné uvedenie takéhoto typu rekvalifikácií. "Chcel by som vás ubezpečiť, že to berieme ako vzor, podľa ktorého chceme zmeniť systém rekvalifikácií na Slovensku. Nielen pre automobilový priemysel, ale aj pre ďalšie hospodárske odvetvia," uviedol Ondruš.

 

Tajomník zároveň informoval, že sektorové rady, ktoré vytvárajú štandardy zamestnaní či povolaní, by mali dostať novú úroveň práce. Tá má spočívať v tom, že majú definovať aj požiadavky na rekvalifikácie. "Od budúceho roka chceme, aby rekvalifikačné kurzy, ktoré bude financovať ministerstvo práce, vždy svojím obsahom, rozsahom, pomerom teoretickej a praktickej časti, alebo aj na základe iných kritérií, zodpovedali presne potrebám a predstavám zamestnávateľov," dodal Ondruš s tým, že práve sektorové rady budú mať dôležité slovo v tom, aké rekvalifikácie ministerstvo práce bude financovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies