Na slovenskom trhu sa môže nachádzať nebezpečná kozmetika

NETKY.SK • 12 November 2022, 11:00 • 2 min
Na slovenskom trhu sa môže nachádzať nebezpečná kozmetika

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) nahlásili kontrolné orgány v Česku a Švédsku. Produkty sa môžu nachádzať aj na Slovensku. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

slovakia

left justify in out

Ide o telový krém s názvom Crema Viso Nutriente Avena & Cera D'Api značky Marie Laurent ML zo Španielska. V nezmývateľnom výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok, ktorá je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergické reakcie u citlivých osôb.

 

img

 

Nebezpečným výrobkom je parfumovaná voda LPNF PINK od značky Lazell parfums z Poľska. ÚVZ upozorňuje aj na parfumovanú vodu Oud al shahamah neznámeho pôvodu, ktorý ponúka internetová stránka eBay. Ďalším je parfum Hawas for him zo Spojených arabských emirátov predávaný cez Amazon. V zozname zložiek týchto výrobkov sa nachádza látka butylphenyl methylpropional, ktorá je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady. V parfume Ruh Alteeb zo Spojených arabských emirátov sa nachádza látka hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. Ide o kožný senzibilátor, ktorý môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.Zo Saudskej Arábie pochádza parfum s názvom Chastity por homme ponúkaný na Amazone. Nebezpečný je aj parfum zo Spojených arabských emirátov s názvom Emotion. Nachádza sa v nich butylphenyl methylpropional. V parfume Ruh Alteeb zo Spojených arabských emirátov sa nachádza látka hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. Ide o kožný senzibilátor, ktorý môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona