Nečakaná situácia pred zápasom kvalifikácie o MS 2022. Španieli nechceli Kosovu zahrať hymnu!

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 12:27 • 2 min
Nečakaná situácia pred zápasom kvalifikácie o MS 2022. Španieli nechceli Kosovu zahrať hymnu!

PRIŠTINA - Kosovská futbalová federácia (FFK) varovala španielsku stranu, aby rešpektovala suverenitu Kosova počas marcového kvalifikačného stretnutia o postup na MS 2022. Zápas by sa mal uskutočniť 31. marca tohto roku v španielskej Seville.

slovakia

left justify in out

Kosovčania sa ohradili voči vyjadreniam španielskeho národného tímu, ktorý v tlačovej správe a zároveň aj na twitteri označil Kosovo za "územie" a nie zvrchovanú krajinu.

 



"Kosovo je nezávislý štát uznaný väčšinou rozvinutých demokratických krajín na svete a od mája 2016 je rovnocenným členom UEFA a FIFA. Popis Kosova ako územia je pre nás neprijateľný. Budeme hrať iba v súlade s prísnymi kritériami a pravidlami UEFA. Ak odmietnu zahrať štátnu hymnu a vyvesiť našu vlajku, zápas sa neuskutoční," uviedla vo vyhlásení FFK.

 

"Takéto kroky poškodzujú vzťahy medzi oboma futbalovými federáciami aj krajinami ako takými. Ak na to nijako nezareagujú, budeme nútení si vynútiť svoje práva priamo na Európskej futbalovej únii," doplnili Kosovčania.

 

Dohoda medzi oboma stranami 
Reakcia španielskej strany nenechala na seba dlho čakať a bola pozitívna. Šéf FFK Agin Ademi uviedol, že v stredu večer mal telefonát s predstaviteľmi Španielskej kráľovskej futbalovej federácie a tí mu sľúbili, že marcový kvalifikačný zápas odohrajú "v súlade s pravidlami a protokolmi Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a Európskej futbalovej únie (UEFA)". Rovnaké ubezpečenie dostal Ademi od funkcionárov UEFA.

 

 

Politika vo futbale 
Kosovo a Španielsko vyžrebovali do B-skupiny európskej kvalifikácie MS 2022 spolu so Švédskom, Gréckom a Gruzínskom. Jablkom sváru je fakt, že až traja súperi z tejto skupiny Španielsko, Grécko a Gruzínsko neuznávajú nezávislosť Kosova od Srbska vyhlásenú v roku 2008.

 

Problém nastal už pred 2 rokmi 

koncom marca 2019 sa Španielsko prvýkrát rozhodlo nerešpektovať nezávislosť Kosova. Zápas kvalifikácie na majstrovstvá Európy do 17 rokov s Kosovom sa vtedy neuskutočnil, keďže domáci odmietli kosovské národné symboly - hymnu a vlajku.

 

img


UEFA nakoniec rozhodla o tom, že kvalifikačné stretnutie sa muselo presunúť do sídla UEFA - švajčiarskeho mesta Nyon. Na neutrálnej pôde v športovom centre využívanom UEFA pôvodne domáci Španieli len tesne zvíťazili nad Kosovom 1:0 gólom Pabla Morena, momentálne hráča druholigového španielskeho klubu FC Girona.

 

Vojna o nezávislosť 
Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Bolo to desať rokov po skončení brutálnej vojny medzi separatistickou Kosovskou oslobodzovacou armádou (KLA) a srbskými silami. Táto vojna trvala od roku 1998 do roku 1999. NATO sa podarilo vytlačiť z krajiny srbské jednotky a zaviesť dozor mierových jednotiek KFOR.

 

 

Štáty neuznávajúce nezávislosť Kosova

Nezávislosť Kosova uznala väčšina prozápadných krajín na rozdiel od týchto piatich členských krajín Európskej únie: Cypru, Grécka, Rumunska, Slovenska a Španielska. Takisto kosovskú nezávislosť neuznali Srbsko a jeho spojenci Rusko a Čína.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies