Pittsburghu vychytal dva Stanley Cupy, teraz mieri do Ottawy

NETKY.SK • 7 Október 2020, 19:33 • 2 min
Pittsburghu vychytal dva Stanley Cupy, teraz mieri do Ottawy

Kanadský hokejový brankár Matt Murray sa sťahuje z Pittsburghu do Ottawy. Senators ho získali v stredu výmenou za perspektívneho útočníka Jonathana Grudena a voľbu v 2. kole tohtoročného draftu NHL.

slovakia

left justify in out

Nahradila ho mladšia krv 

Murray dvakrát priviedol Penguins k zisku Stanleyho pohára, no v uplynulých rokoch išla jeho forma dolu a stratil post brankárskej jednotky. Pred novým ročníkom vsadili "tučniaci" na mladšieho Tristana Jarryho, účastníka tohtoročnej All-Star exhibície.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa FiveHole Hockey (@fiveholegram),

 

Pens mu poďakovali 

"Radi by sme sa poďakovali Murraymu za všetko, čo pre nás vykonal počas piatich sezón v Pittsburghu. Jeho výkony boli kľúčové počas našich dvoch majstrovských jázd. Želáme mu v ďalšej kariére to najlepšie," citovala agentúra AP generálneho manažéra Pittsburghu Jima Rutherforda.

 

Držiteľ Stanley Cupu ako nováčik a jednotka v bráne 

Penguins mu vďačia naozaj za veľa. Murray v roku 2016 ako nováčik vychytal svoj prvý Stanley Cup a vtedajších 15 výhier bolo nováčikovským rekordom play off. O rok neskôr Pittsburgh Stanley Cup obhájil. V roku 2019 Murrayho nováčikovský rekord prekonal Jordan Binnington zo St Louis Blues.

 

img

 

Odchody hviezd 

Dvadsaťšesťročný Murray má štatút obmedzeného voľného hráča a čakajú ho s Ottawou ešte rokovania o novej zmluve. V organizácii "senátorov" pôsobí aj slovenský obranca Christián Jaroš. Ottawa sa už niekoľko sezón nachádza v prestavbe. Posledné veľké mená, ktoré z hlavného mesta Kanady odišli boli kapitán Erik Karlsson (San Jose Sharks), ďalší obranca Mark Stone (Vegas Glden Knights) či skúsený center Matt Duchene (Nashville Predators).

 

img

 

Situácia v bráne Sens 

V pozícii brankárov bol jednotkou dlhé roky Craig Andreson, avšak ten už má svoj vek. Matt Murray je však rozdielový muž v bráne, a je schopný vychytať súpera, aj keď sa mužstvu nedarí strelecky presadiť.

 

img

 

Štatistiky 

V predchádzajúcej sezóne odchytal kanadský brankár v základnej časti 36 stretnutí, v ktorých dosiahol 20 víťazstiev, zaznamenal priemer 2,87 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosť zásahov 89,9 percenta, najhoršiu počas svojej kariéry v NHL. V predkole play off dostal šancu v troch zápasoch s úspešnosťou 91,4 percenta a gólovým priemerom 2,50.

 

Majstrovstvá sveta

Matt Murray sa predstavil už aj na svetovom šampionáte vo farbách Kanady. Pred rokom v Košiciach nastúpil ako brankárska jednotka. Naši chlapci mu dokázali streliť 5 gólov. Mimochodom, Kanada od žiadneho iného súpera nedostala na MS 2019 viac ako 4 góly. Po ukončení šampionátu však napokon získal s Kanadou strieborné medaily. V roku 2012 dokázal získať bronz na juniorských majstrovstvách do 16 rokov.

 

img

 

Svetový pohár 

Murray sa predstavil aj na Svetovom pohári v hokeji 2016. Nefiguroval síce v mužstve Kanady, ale vo výbere hráčov Severnej Ameriky do 21 rokov. Zo základnej skupiny však mladíci nedokázali postúpiť, ďalej išli Švédi a Rusi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona