AKTUALIZOVANÉ: VOĽBY2020: Víťazom parlamentných volieb je hnutie OĽaNO

NETKY.SK • 1 Marec 2020, 12:40 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: VOĽBY2020: Víťazom parlamentných volieb je hnutie OĽaNO

BRATISLAVA - Po sčítaní všetkých okrskov na Slovensku by malo byť víťazom parlamentných volieb hnutie OĽaNO, ktorému sa podarilo získať 25,02 percenta hlasov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výsledky Štatistického úradu

Vyplýva to zo zverejnených neoficiálnych výsledkov na stránke Štatistického úradu (ŠÚ) SR po spočítaní všetkých volebných okrskov. Do parlamentu sa dostalo šesť strán a hnutí.

 

Na druhom mieste skončil Smer-SD so ziskom 18,29 percenta hlasov, tretie je hnutie Sme rodina, ktorému odovzdalo hlas 8,24 percenta voličov. Nasleduje ĽSNS so ziskom 7,97 percenta, koalícia PS-Spolu, ktorá získala 6,96 percenta hlasov, čo jej ako koalícii na mandát do parlamentu nestačilo. Kreslá v Národnej rade naopak získala SaS, ktorú volilo 6,22 percenta voličov, a strana Za ľudí, ktorá dostala 5,77 percenta hlasov.

 

Mimo brány parlamentu ostali KDH so ziskom 4,65 percenta, Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS), ktorú volilo 3,90 percenta voličov, SNS, ktorá získala 3,16 percenta a Dobrá voľba so ziskom 3,06 percenta hlasov. Pod tromi percentami získaných hlasov ostali Vlasť (2,93) a Most-Híd s výsledkom 2,05 percenta hlasov.

 

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov. Socialisti.sk (0,55), Máme toho dosť! (0,32), SĽS (0,28), DS (0,14), Solidarita (0,11). Starostovia a nezávislí kandidáti – STANK získali 0,07 a Slovenské hnutie obrody – SHO a Hlas ľudu zhodne po 0,06 percenta hlasov.

 

img

 

Celková volebná účasť dosiahla 65,8 percenta oprávnených voličov.

 

OĽaNO víťazilo po celom Slovensku, ovládlo vyše polovicu všetkých okresov

Slovensko v parlamentných voľbách ovládlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Podľa neoficiálnych výsledkov totiž zvíťazilo v 50 z celkového počtu 79 okresov. Druhá najsilnejšia strana vo voľbách Smer-SD dominovala v 25 okresoch. Víťazstvo v niektorom z okresov potom už zaknihovali iba dve strany, avšak ani jedna z nich sa do parlamentu napokon neprebojovala. Maďarská komunitná spolupatričnosť zvíťazila v troch okresoch a koalícia PS/Spolu dominovala v jednom okrese. Okrem toho získala najviac hlasov aj medzi Slovákmi v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

 

img


Vôbec najúspešnejším okresom pre víťazné hnutie OĽaNO sa po sčítaní 99,9 % všetkých zápisníc stala Skalica, kde získali 38,69 % platných hlasov. Druhý Smer-SD zase najlepší výsledok zaknihoval v Medzilaborciach so ziskom 34,23 %. Hnutiu Sme rodina sa najviac darilo v Žiari nad Hronom, kde získalo 11,88 % hlasov a Ľudová strana Naše Slovensko si najviac hlasov, 17,04 %, odnáša z okresu Krupina. Liberáli zo strany Sloboda a Solidarita zaznamenali najlepší výsledok v bratislavskom prvom okrese, a to 15,03 %, kým strana exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí si najlepší výsledok odniesla rovnako z okresu Bratislava I, a to takmer 12,7 %. V tomto bratislavskom okrese však vôbec najviac hlasov, vyše 23,6 %, získala koalícia PS/Spolu, ktorá však napokon zostala tesne pred bránami parlamentu.


Pri pohľade na výsledky podľa samosprávnych krajov je povolebná mapa jednofarebná. Vo všetkých totiž dominovalo hnutie OĽaNO, keď v každom v ôsmich krajov získalo viac ako 21 % hlasov. Najviac v Trnavskom kraji, a to 28,07 %, najmenej v Banskobystrickom so ziskom 21,69 % hlasov.

 

Podľa českého portálu IDNES smeruje Slovensko po sobotňajších voľbách k výraznej politickej zmene

Cituje pritom predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku s tým, že na Slovensku sa skončila vláda zla. Český portál Novinky.cz dodáva, že na plnej čiare vyhralo protikorupčné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča a dosiaľ najsilnejšia vládna strana Smer - sociálna demokracia Roberta Fica utrpela porážku a odchádza do opozície. Britská BBC konštatuje, že vedenia na Slovensku sa ujala protikorupčné hnutie.

 

 

 


Agentúra AP konštatuje, že víťazstvo v parlamentných voľbách získala stredopravá populistická opozícia, čím ukončila dlhoročnú vládu dominantnej, no škandálmi poznačenej ľavicovej strany. „Smer bol pri moci väčšinu uplynulých 14 rokov a výrazne víťazil v každých voľbách od roku 2006. Naposledy v roku 2016 - po tom, ako využil protiimigračnú kartu - získal 28,3 %. Stranu však poškodili politické nepokoje po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice v roku 2018," konštatuje agentúra. Spomína, že na Slovensku sa môže vytvoriť koalícia zo strán OĽaNO, Sloboda a Solidarita (SaS), Za ľudí a Sme rodina. Zároveň ale poznamenáva, že je ťažké odhadovať, či ich partnerstvo môže pretrvať celé štyri roky.

 

Babiš a Zeman gratulujú Matovičovi k víťazstvu vo voľbách

Český premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman gratulovali v nedeľu ráno Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu OĽaNO k víťazstvu v sobotňajších parlamentných voľbách.

 

img

 

Babiš vo vyjadrení na sociálnej sieti uviedol, že Matovič a jeho hnutie viedli skvelú kampaň, ktorou si dokázali získať obrovskú dôveru ľudí. Predseda českej vlády dodal, že ČR má so Slovenskom vynikajúce vzťahy a on sám sa veľmi teší na ďalšiu spoluprácu, a to na bilaterálnej úrovni, vo Vyšehradskej skupine (V4) i v rámci Európskej únie.

 

Prezident Zeman "gratuluje víťazovi volieb na Slovensku a praje si skoré zostavenie akcieschopnej vlády", uviedol na Twitteri jeho hovorca Jiří Ovčáček. Zeman je podľa neho presvedčený, že nadštandardné vzťahy medzi ČR a SR a tiež úzka spolupráca v rámci V4 sa budú naďalej rozvíjať. Oceňuje tiež, že napriek predpokladom vo voľbách neuspeli extrémisti.

 

 

 

img

 

České médiá v prvých správach o slovenských voľbách zhodne zdôrazňujú, že Slovensko smeruje k výraznej politickej zmene. Ako uviedol aj server iDNES.cz, neúplné výsledky potvrdzujú presvedčivé víťazstvo opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

 

Spravodajský kanál Českej televízie (ČT24) na svojom webe píše "Éra Smeru končí, vo voľbách uspeli Obyčajní ľudia" a tým, že vládna strana Smer-SD ako "dlhoročný hegemón" skončila na druhom mieste so svojím najslabším volebným výsledkom.

 

ČT24 rovnako ako viaceré ďalšie české médiá si tiež všíma, že tesne pod volebným prahom zostáva koalícia PS/Spolu, ktorá v SR zvíťazila vo vlaňajších európskych voľbách a z ktorej vzišla aj prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Televízia Nova označila slovenské voľby za prelomové hlasovanie, po ktorom čakajú slovenskú politiku veľké zmeny. Server Novinky.cz doplnil, že protikorupčné hnutie OĽaNO vyhralo "na plnej čiare" a Matovič tvrdí, že chce vytvoriť najlepšiu vládu pre Slovensko, pričom premiér a volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini mu už gratuloval a pripustil pravdepodobný odchod strany do opozície.

 

Zahraničie označilo víťazstvo OĽaNO v exit polloch za senzačné

Zahraničné médiá po zverejnení exit pollov zo sobotných parlamentných volieb zdôrazňujú, že Slovensko čaká po víťazstve „protikorupčného hnutia" Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zmena. BBC spomína vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá vyvolala na Slovensku hnev.

 

 

img
Agentúra AP pripomína škandály, ktoré stoja za neúspechom vládnej strany Smer-sociálna demokracia a zdôrazňuje, že jeho súčasní koaliční partneri by sa podľa exit pollov nedostali do parlamentu. Agentúra AFP označuje víťazstvo OĽaNO, ktoré nazýva protikorupčným hnutím, za senzačné. Rovnako spomína, že voľbám podľa exit pollov dominoval hnev verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018.

 

Francúzska agentúra AFP sa odvoláva na názory analytikov, podľa ktorých by Matovič ako premiér musel zjednotiť opozíciu, pričom ho označuje za "mediálne zdatného, no nepredvídateľného" politika i "výstredného" bývalého mediálneho podnikateľa, ktorý sa sám vypracoval na milionára.

 

 

Šéf OĽaNO Matovič je podľa Bloombergu podnikateľom a poslancom, ktorého vystúpenia brojace proti korupcii sú hitom v sociálnych médiách, je však tiež rozdeľujúcou osobnosťou, ktorá sa v minulosti hádala s možnými spojencami, čo vyvoláva otázky, či dokáže splniť prísľuby spolupráce s opozičnými kolegami na vytvorení stabilnej vlády.

 

Bloomberg tiež uvádza, že Matovič si vyslúžil prirovnania k niekdajšiemu komikovi Beppemu Grillovi, ktorý zakladal talianske protisystémové Hnutie piatich hviezd, pričom možné koaličné scenáre by mohli priniesť nestabilnú vládu - čo Slovensko rozhodne nepotrebuje v čase spomalenia rastu svojho obrovského automobilového priemyslu.

 

 

Maďarské médiá o voľbách v SR: Opozícia vyhrala, Maďari nebudú v parlamente

V slovenských parlamentných voľbách v sobotu zdolala opozícia stranu odchádzajúcej vlády Roberta Fica Smer-SD. Voľby vyhralo pravicové hnutie OĽaNO, ktoré dostalo podstatne viac hlasov, než predpovedali prieskumy verejnej mienky, konštatovalo v nedeľu internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), ktoré - zhodne s ďalšími maďarskými médiami- podčiarklo, že do zákonodarného zboru sa nedostala žiadna strana Maďarov.

 

Nestačí, že sa do parlamentu nedostala etnická maďarská strana či spoločná slovensko-maďarská strana, tesne pred bránami parlamentu zostala aj koalícia PS-Spolu, ktorá mala maďarskú platformu a vážnu pozornosť venovala menšinovým otázkam, konštatoval spravodajský server Azonnali.hu v článku nazvanom Dráma v Bratislave.

 

Spravodajský server Mandiner.hu si všíma ráznu reakciu predsedu OĽaNO Igora Matoviča na ponuku súčasného premiéra Petra Pellegriniho zo strany Smer-SD na rokovania. Matovič vládnej strane odkázal: "S mafiou nebudeme rokovať", pričom Maďarov žijúcich na Slovensku ubezpečil, že jeho hnutie bude presadzovať priamo aj ich záujmy, pretože v parlamente budú mať dvoch-troch poslancov maďarskej národnosti.

 

Podľa spravodajského servera 444.hu pravicová opozícia vyhrala masívnym finišom. Otázkou je, s ktorými menšími pravicovými stranami a stranami pravého stredu dokáže Matovičove hnutie zostaviť vládu. Ponuka je dosť pestrá a na vládnu väčšinu bude potrebné široké zomknutie, zdôrazňuje 444.hu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies