Vodca KĽDR vyzdvihol na zjazde KSP jadrové úspechy svojej krajiny

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 19:19 • 2 min
Vodca KĽDR vyzdvihol na zjazde KSP jadrové úspechy svojej krajiny

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un pri príležitosti dnešného začiatku zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce (KSP), prvého od roku 1980, vyzdvihol úspechy svojej krajiny v oblasti jadrových aktivít. Pred tisícami delegátov v Pchjongjangu vyhlásil, že KĽDR dosiahla "bezprecedentné výsledky".

slovakia

left justify in out

Do krajiny podľa stanice BBC pozvali vyše 100 novinárov zo zahraničia, vstup do Domu kultúry 25. apríla, kde sa zjazd koná, im však neumožnili. V poradí siedmy zjazd KSP je všeobecne považovaný za výstavné podujatie, na ktorom Kim upevní svoju moc. Očakáva sa aj reorganizácia na najvyššej straníckej úrovni.


Severokórejské vedenie v januári oznámilo, že uskutočnilo úspešnú skúšku vodíkovej bomby, neskôr vykonalo i niekoľko skúšok balistických rakiet. Špekuluje sa tiež, že k novému nukleárnemu testu ako demonštratívnej ukážke sily by mohlo dôjsť aj počas prebiehajúceho zjazdu vládnucej strany, píše denník The Guardian.


"Bez ohľadu na to, či to niekto uznáva alebo nie, náš štatút krajiny vyzbrojenej vodíkovými bombami sa nezmení," vyhlásil krátko pred začiatkom zjazdu KSP severokórejský výbor pre mierové znovuzjednotenie Kórey. Program zjazdu nie je známy. Predpokladá sa však, že bude trvať tri až štyri dni. Kim je po svojom otcovi Kim Čong-ilovi a starom otcovi Kim Ir-senovi tretím vodcom KĽDR z tejto "dynastie". Na čele krajiny stojí od decembra 2011.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies