Vo Vysokých a Západných Tatrách je malé nebezpečenstvo lavín

NETKY.SK • 17 November 2017, 11:11 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách je malé nebezpečenstvo lavín

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých a Západných Tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo, čo je prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehovú pokrývku aj v najvyšších miestach totiž stabilizovalo typické inverzné počasie v posledných dňoch, informoval v piatok Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Vo Vysokých a Západných Tatrách sú nebezpečné najmä najvyššie položené žľaby a muldy, ktoré sa nachádzajú na severných stranách. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch," upozornil Buliak.

 

Vo Fatrách a Nízkych Tatrách má snehová pokrývka podľa neho všeobecne malú hrúbku, sneh sa firnovatením pozitívne stabilizoval, preto tu zatiaľ neplatí žiaden stupeň lavínového nebezpečenstva.

 

Dnes ráno bolo na horách zamračené počasie s občasným mrholením, od 1300 metrov nad morom so snežením. Fúkal slabý juhozápadný vietor s rýchlosťou do piatich metrov za sekundu.

 

Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia bol počas posledných dní v priebehu dňa natápaný a v noci zamrzol, čo pozitívne ovplyvnilo jeho stabilitu, na mnohých miestach sa vytvorila kôra alebo ľadová vrstva. V stredných polohách je sneh silne premočený, v najvyšších polohách, nad 2200 metrov nad morom, je sneh stále prachový a nerovnomerne rozložený. Je tu možné nájsť aj 60 centimetrov nafúkaného snehu vo vankúšoch, ktoré predstavujú hlavné nebezpečenstvo pre vznik lavíny. Súvislá snehová pokrývka je od 1200 metrov na morom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies