Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá 2. stupeň

NETKY.SK • 24 Január 2018, 09:22 • 2 min
Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá 2. stupeň

BRATISLAVA - V našich pohoriach bolo dnes ráno od západu zamračené, východnejšie bolo už jasno, hlavne vo Vysokých Tatrách, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teplota vzduchu sa pohybovala od -8 do -3°C, cez deň sa bude postupne zvyšovať a na podhorí sa vyskytnú aj kladné teploty. Fúkal mierny vietor s rýchlosťou 3 - 6 m/s, v nárazoch vo vysokých polohách miestami do 10 m/s. Za uplynulých 24 hodín pribudlo do dvoch centimetrov nového snehu. Celkovo za poslednú periódu sneženia napadlo 25 - 60 cm snehu. Nový sneh sa nachádza na tvrdom až zľadovatenom starom snehu a je veľmi nepravidelne rozmiestnený. Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách dosahuje výšku 30 až 60 cm, kde tvorí snehové dosky a vankúše a je slabo previazaný so starým snehom. V tieni a v lese si zachoval prachový charakter. Na slnečných svahoch sa už vytvorila kôra. Na miestach exponovaných vetru je nový sneh úplne odfúkaný.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po poslednom snežení sprevádzanom silným vetrom a nízkymi teplotami je nový sneh uložený do nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov, ktoré sa môžu vyskytovať aj v nižších polohách okolo hranice lesa. Sneh sa postupne stabilizuje, no v tieni, na severných stranách pohorí a vo vyšších nadmorských výškach je tento proces pomalší. Lavíny sa môžu uvoľniť na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Taktiež je možný zosuv menších spontánnych lavín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies