Vo Východočínskom mori sa začali veľké manévre čínskeho loďstva

NETKY.SK • 2 August 2016, 09:06 • 2 min
Vo Východočínskom mori sa začali veľké manévre čínskeho loďstva

PEKING - Vo Východočínskom mori sa začali v pondelok veľké manévre čínskeho vojenského loďstva, počas ktorých sa používa ostrá munícia.

slovakia

left justify in out

Ako informovala dnes agentúra AP, na manévroch sa zúčastňuje 300 vojenských lodí a ponoriek zo všetkých troch flotíl Čínskej ľudovo-oslobodzovacej armády. Podľa čínskej tlače sa do manévrov zapájajú aj desiatky lietadiel, ale i príslušníci pozemných jednotiek ako obsluha radarov, komunikačných a elektronických zariadení.

 

Cieľom akcie je nácvik obranných a útočných postupov, otestovanie ich presnosti, ako aj rýchlosti jednotiek, uviedla AP.

 

"Vojna, v ktorej sa využívajú informačné technológie, vzniká náhle, je krutá a krátka, čo si vyžaduje rýchly prechod do bojovej pohotovosti, rýchlu prípravu a vysokú účinnosť pri útočení," píše sa v dnešnom vyhlásení velenia čínskeho vojenského námorníctva.

 

Ako konštatovala agentúra AP, najnovšie cvičenie čínskych flotíl vo Východočínskom mori opäť obnovilo obavy zo snáh Pekingu získať suverenitu nad časťami tohto mora "aj silou, ak to bude potrebné". Cvičenie sa koná po tom, ako Peking v júli odmietol rozhodnutie medzinárodnej arbitráže, ktorá odmietla historické nároky Číny na takmer 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora.

 

Aj keď bola pozornosť medzinárodného spoločenstva v poslednom období sústredená na Juhočínske more, o ktorého časti sa Čína sporí s vládami piatich štátov, Peking operuje aj vo Východočínskom mori, kde sa domáha správy nad pásmom neobývaných ostrovov kontrolovaných Japonskom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies