Bývalý vysoký predstaviteľ FIFA svoje obohacovanie zakrýval týmto premysleným ťahom

NETKY.SK • 30 Október 2020, 17:16 • 2 min
Bývalý vysoký predstaviteľ FIFA svoje obohacovanie zakrýval týmto premysleným ťahom

Futbaloví priaznivci sa dočkali ďalšej snahy o očistenie prostredia futbalu o korupčné správanie.

slovakia

left justify in out

BELLINZONA – Reč je o bývalom generálnom sekretárovi Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jerome Valckeovi. Orgány švajčiarskej justície potvrdili, že sa správal korupčne a falšoval dokumenty.

 

Vysielacie práva

Uplácať sa mal nechávať aj za pridelenie vysielacích práv na majstrovstvá sveta 2026 a 2030 pre oblasti Stredného východu, severnej Afriky, Grécka a Talianska. Tieto procesy sa mal prinajmenšom snažiť nejakým spôsobom ovplyvniť. Preto potreboval aj falšovať dokumenty a zaujímavo to mal všetko zakrývať.

 

 

Vraj na dlhy

Platby totiž klasifikoval ako splátku dlhu z predchádzajúcich rokov a platby smeroval cez svoju súkromnú firmu.

 

Vráti 1,75 milióna eur
Valcke bol odvolaný z výkonnej funkcie FIFA v roku 2016, hoci vtedy to ešte bolo za iné previnenia. Dostal za to podmienečný trest na 120 dní a pokutu 1,75 milióna eur, ktorú musí vrátiť na účty FIFA.

Za činnosť sa mala Valckemu nedovolene revanšovať spoločnosť beIN, ktorej šéfom je Nássir Al-Chelaifí - prezident francúzskeho klubu Paríž Saint-Germain. Podľa švajčiarskeho súdu však je bez viny.

 

 

Al-Chelaifí bez viny

"Dnešný rozsudok je zadosťučinenie za všetky obvinenia počas ostatných rokov. Obnovil moju vieru v právo a spravodlivosť," povedal Násir Al-Chelaifí - člen exekutívy Európskej futbalovej únie (UEFA).

Prečítajte si aj o tejto udalosti v Paríži Saint Germain. Mohlo by vás zaujímať aj to, ako si Valcke žil na "vysokej nohe".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies