Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 10 Február 2015, 09:55 • 2 min
Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené so slabým snežením, na niektorých miestach s hmlou alebo nízkou oblačnosťou, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Mierne sa oteplilo, teplota vzduchu sa na hrebeňoch pohybovala od -11° C vo vyšších polohách do -2° C. Stále je na horách silný vietor. Ráno fúkal čerstvý až silný, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 50 km/hod, v Nízkych Tatrách až búrlivý s rýchlosťou do 75 km/hod. V nárazoch na hrebeňoch vietor dosahoval rýchlosť do 100 km/hod. Za posledných 24 hodín opäť pripadlo do 20 cm nového snehu. Za posledné tri dni sneženia miestami napadlo do 70 cm. Nový sneh je vetrom rozložený veľmi nerovnomerne a na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše. Na hranici lesa je previateho snehu niekde až do 100 cm. Mierne oteplenie začalo pomáhať tvorbe stabilnejších druhov snehu.

 

Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Nový sneh je silným vetrom previevaný na záveterné východné a juhovýchodné svahy. Snehové vankúše z nového snehu o výške aj viac ako 0,5 m sa neprepojil s podkladovou vrstvou a snehová pokrývka je tak na mnohých miestach iba mierne až slabo spevnená. Lavíny sa môžu v týchto lokalitách vyskytnúť už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch so sklonom nad 30°. Z nového snehu sa môžu vyskytnúť spontánne stredne veľké lavíny a splazy. 

 

Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter, preto je potrebné posúdenie stability snehovej pokrývky a správna interpretácia testov. Pri ďalšom snežení a silnom vetre lavínové nebezpečenstvo stúpa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies