Brazília splnila avizovaný zámer, odstupuje od sporného migračného paktu

NETKY.SK • 11 Január 2019, 07:12 • 2 min
Brazília splnila avizovaný zámer, odstupuje od sporného migračného paktu

NEW YORK - Brazília informovala Organizáciu Spojených národov (OSN) o zámere odstúpiť od kontroverzného globálneho migračného paktu, odsúhlaseného predstaviteľmi krajín na decembrovej konferencii o migrácii v Maroku.

slovakia

left justify in out

Uviedol to vo štvrtok v New Yorku hovorca OSN Stéphane Dujarric.

 

img

 

Nový brazílsky prezident Jair Bolsonaro, bývalý armádny kapitán zaraďovaný ku krajnej pravici, po nástupe do funkcie 1. januára avizoval, že pod jeho vedením Brazília odstúpi od migračného paktu OSN, rovnako ako aj od parížskej klimatickej dohody. Migračná politika musí byť podľa neho definovaná na národnej úrovni.

 

img

 

Zastúpenie Brazílie pri OSN zaslalo ešte v utorok príslušný list kancelárii generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa.

 

Právne nezáväzný Globálny rámec OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) podpísali v decembri predstavitelia vyše 150 krajín vrátane Brazílie, na ktorej čele stál vtedy Bolsonarov predchodca Michel Temer. Viacero krajín vrátane Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska, Austrálie či Spojených štátov predtým oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona