REPORTÁŽ: Andrej Danko: Pripravím návrh zákona na zrušenie osobitného odvodu pre reťazce

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 19:02 • 2 min
REPORTÁŽ: Andrej Danko: Pripravím návrh zákona na zrušenie osobitného odvodu pre reťazce

BRATISLAVA - Andrej Danko (predseda Národnej rady (NR) SR a SNS) pripraví návrh zákona na zrušenie osobitného odvodu pre obchodné reťazce. Požiada o to nového ministra financií o sprísnené daňové kontroly v týchto reťazcoch. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

"V nasledujúcich minútach pripravím návrh zákona na zrušenie odvodu. Urobím to preto, aby som sa mohol od zajtra smiať nad tým, či ceny budú klesať," vyhlásil Danko s tým, že o tomto kroku ešte nevie ani premiér, ani koaliční partneri. SR má podľa neho na tento problém k dispozícii 50 miliónov eur v rezerve, ktoré farmári a potravinári dostanú.

 

"Za Gabriely Matečnej (SNS) pôjde do potravinárstva 80 miliónov eur. Od zajtra, verím, budú ceny potravín klesať," dodal s tým, že veľkým reťazcom by už nič nemalo robiť problém.

 

Zároveň vyzval občanov, aby sledovali ceny v obchodných reťazcoch. "Keď budete veriť znova SNS a Dankovi, že ich treba zdaniť, lebo vám nedávajú peniaze na kultúru, na šport, lebo neplatia do štátnej kasy, čo by mali, a dáte mi podporu, ten odvod zavediem veľmi ľahko zajtra," uviedol.

 

Podľa jeho slov Bruselu prekáža v zákone to, že sa rovnako nezdaňuje aj slovenský obchodný reťazec. Zmeniť by sa to podľa neho dalo jednou vetou, novelu zákona však nespraví. "Neurobím to aj preto, že si ctím slovenských predajcov a že práve ich chcem chrániť," dodal.

 

 

Šéf SNS si zároveň myslí, že štát musí prísnejšie kontrolovať tieto reťazce. "Som presvedčený, že štát musí oveľa prísnejšie kontrolovať ich položky v účtovníctve," zdôraznil. Ako dodal, zo znižovania dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny neustúpi a bude v tomto smere vyvíjať tlak.

 

Európska komisia (EK) v utorok vydala predbežné opatrenie na pozastavenie zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov v SR. Informovala o tom na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná.

 

„Chcem vám všetkým, ktorí ste prispeli k bezchybnému priebehu volieb povedať jedno veľké ďakujem. Nie všetko je však vo voľbách bezchybné. Práve na tomto stretnutí sme analyzovali aj to, čo nás čaká ako nová výzva do budúcna. Problémom je, ako dostať pod kontrolu priebeh volieb z hľadiska digitálneho sveta. Máme niektoré pojmy, ktoré už naše zákony poznajú, ale nemáme primerané tresty za porušenie týchto pravidiel,“ vysvetlil nové výzvy predseda parlamentu.

 

Ako ďalej špecifikoval, najväčšie problémy v súčasnej legislatíve sú v regulácii digitálneho sveta a sociálnych médií. Práve o tejto problematike plánuje predseda NR SR diskutovať naprieč politickým spektrom.

 

„Pokúsim sa zvolať okrúhly stôl všetkých relevantných politických strán k téme legislatívnej úpravy online priestoru. Musíme sa stretnúť a veľmi otvorene sa rozprávať o tomto novom fenoméne. Toto nie je problém len u nás, toto je problémom viacerých štátov,“ avizoval Andrej Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies