AKTUALIZOVANÉ Vo veku 66 rokov zomrel rockový spevák Tom Petty. Nezabudneme na teba, odkazuje Bob Dylan

NETKY.SK • 3 Október 2017, 07:27 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Vo veku 66 rokov zomrel rockový spevák Tom Petty. Nezabudneme na teba, odkazuje Bob Dylan

LOS ANGELES - Svet prišiel o ďalšieho skvelého rockera. Jeho nezameniteľná gitara a hlas nám budú chýbať, zhodujú sa v reakciách najlepší muzikanti.

slovakia

left justify in out

Vo veku 66 rokov zomrel v noci nadnes americký rockový spevák a skladateľ Tom Petty. Smutnú správu potvrdila jeho rodina prostredníctvom stanoviska. Rodák z mesta Gainesville na Floride skonal v losangeleskom UCLA Medical Center, kde ho hospitalizovali po tom, ako v pondelok ráno utrpel infarkt. "Zomrel pokojne o 20:40 pacifického času (5:40 SELČ) obklopený svojimi blízkymi, členmi kapely a priateľmi," uviedol jeho dlhoročný manažér Tony Dimitriades. 

 

Pettyho postihlo úplné zastavenie činnosti srdca a po tom, ako ho v bezvedomí a nedýchajúceho našli v jeho dome v kalifornskom Malibu, ho hospitalizovali v neďalekom meste Santa Monica.

 

Webový magazín TMZ uvádza, že privolaná záchranka ešte dokázala obnoviť Pettyho tep. Po prevoze do nemocnice UCLA Santa Monica Hospital ho napojili na dýchacie prístroje, jeho mozog však už nevykazoval žiadnu činnosť.

 

Americké médiá pritom o úmrtí hudobníka informovali už skôr - po tom, ako utrpel infarkt, pričom viaceré z nich sa odvolávali na zdroj z losangeleskej polície. Tá neskôr prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedla, že o úmrtí nemá žiadne informácie s tým, že tie prvotné "omylom" poskytli niektorým médiám a ospravedlnila sa za nepríjemnosti.

Na tieto správy sa odvolával aj magazín Rolling Stone, na ktorý prostredníctvom služby Instagram zaútočila jeho dcéra AnnaKim. "Rolling Stone, môj otec ešte neumrel, ale váš sprostý časopis áno," napísala, pričom magazín označila za bulvár a obvinila ho zo snahy zvýšiť si čítanosť. Prostredníctvom rovnakého účtu však otcovo úmrtie neskôr sama tiež potvrdila.

 

Počiatočná správa o Pettyho úmrtí vyvolala na internete záplavu smútočných reakcií. 

 

"Je to šokujúca, zdrvujúca správa. Toma som mal veľmi rád. Bol úžasný umelec, plný svetla, priateľ a nikdy na neho nezabudnem," uviedol pre denník Los Angeles Times hudobník Bob Dylan.

"Tomovi Pettymu a jeho rodine posielam v tomto ťažkom čase lásku," napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter hudobník Paul McCartney

"Som zronený z toho, čo som počul o Tomovi Pettym. Tom bol skvelý textár a tvorca. Bude chýbať každému, kto miluje hudbu," hudobník a člen kapely The Beach Boys Brian Wilson.

"Amerika dnes stratila jedného zo svojich hudobných velikánov. Ďakujem ti, Tom Petty, za všetku hudbu. Pre mňa budeš žiť navždy," herec a hudobník Kiefer Sutherland.

"Miloval som Toma Pettyho a robil coververzie jeho piesní preto, lebo som chcel vedieť, aký je to pocit lietať. 'Patríš niekam, kde sa cítiš voľný'," uviedol na Twitteri spevák a hudobník John Mayer citujúc Pettyho skladbu Wildflowers.

"Nie! Stratili sme Toma Pettyho. Odvtedy ako bol naším predskokanom v sedemdesiatych rokoch sa stal geniálnym skladateľom a interpretom. Miloval som jeho hudbu," gitarista a spevák kapely Kiss Paul Stanley.

"Ďalší úžasný človek odišiel tak skoro. Tom Petty bol si výnimočným talentom. Tvoj odkaz bude žiť naďalej," basgitarista kapely Kiss Gene Simmons

"S úmrtím ďalšieho úžasného rockera Toma Pettyho prichádzajú dnes ďalšie smutné správy. Bol úžasným textárom s klasickými piesňami, ktoré zanechali stopu v životoch mnohých milujúcich fanúšikov, ktorých aj on miloval. Svet dnes stratil velikána. Stále s nami žije v jeho hudbe," hudobník Meat Loaf. 

"Som šokovaný a smutný z toho, čo som sa dopočul o Tomovi Pettym. Mali sme šťastie, že sme ťa našli. RIP," spevák Billy Idol.

"Som veľmi smutná z toho, že umrel Tom Petty. Bol to taký úžasný a inšpirujúci umelec. Budem si ceniť spomienky na čas, ktorý sme spolu strávili minulé leto," speváčka Shania Twain.

"Tom Petty mŕtvy? To je jednoducho zlé," spisovateľ Stephen King.

 

Petty iba pred týždňom ukončil koncertné turné v kalifornskom amfiteátri Hollywood Bowl. Turné sa konalo pri príležitosti 40. výročia vzniku skupiny Tom Petty and The Heartbreakers, ktorej bol frontmanom.

 

Petty pôsobil aj v skupine Mudcrutch i ako sólový umelec. Na prelome 80. a 90. rokov bol po boku Georgea Harrisona, Roya Orbisona, Boba Dylana a Jeffa Lynna členom rockovej superskupiny The Traveling Wilburys.

 

Medzi najznámejšie skladby Toma Pettyho patria "American Girl", "Stop Draggin' My Heart Around", "Free Fallin'", "All or Nothing", "King's Highway", "Into the Great Wide Open", "Learning to Fly", "I Won't Back Down" či "Mary Jane's Last Dance".

 

Skupinu Tom Petty and the Heartbreakers uviedli v roku 2002 do Rockandrollovej siene slávy. Rodák z floridského mesta Gainesville má aj hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies