Vo Varšave sa na výročie "Zázraku na Visle" konala vojenská prehliadka

NETKY.SK • 15 August 2023, 14:53 • 2 min
Vo Varšave sa na výročie "Zázraku na Visle" konala vojenská prehliadka

Varšava 15. augusta (TASR) — V poľskej metropole Varšava sa v utorok konala vojenská prehliadka, na ktorej Poľsko v čase, keď v susednej Ukrajine zúri vojna, predviedlo svoje najmodernejšie zbrane a obranné systémy.

slovakia

left justify in out

Prehliadka sa uskutočnila v deň výročia bitky pri Varšave, známej aj ako Zázrak na Visle, v ktorej poľskí vojaci v auguste 1920 porazili boľševické jednotky postupujúce do Európy. Davy ľudí mohli pri teplote nad 30 stupňov vidieť tanky Ambrams americkej výroby, mobilné delostrelecké systémy HIMARS, mobilné raketové systémy Patriot, ako aj juhokórejské stíhačky typu FA-50 či húfnice K9.

 

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vynaložila poľská pravicová vláda viac než 16 miliárd dolárov na tanky, protiraketové systémy a stíhačky, pričom mnohé z nich kúpila práve od Spojených štátov a Južnej Kórey. Modernizácia posilnila obranné schopnosti Poľska a zahraničná technika nahradila vybavenie ešte sovietskej a ruskej výroby, ktoré Poľsko následne poskytlo Ukrajine. Demonštrácia vojenskej sily je pre poľskú vládu podľa AP tiež spôsob, ako získať podporu voličov pred októbrovými voľbami, v ktorých sa bude vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) snažiť zostať pri moci bezprecedentné tretie obdobie po sebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AP Foto: Historická revue - SME
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies