Na cestách Košického kraja došlo k nárastu počtu kamiónovej dopravy. Polícia vyzýva k zvýšenej opatrnosti

NETKY.SK • 22 December 2023, 10:35 • 2 min
Na cestách Košického kraja došlo k nárastu počtu kamiónovej dopravy. Polícia vyzýva k zvýšenej opatrnosti

KOŠICE - Nárast kamiónovej dopravy pred ukrajinskými hranicami spôsobuje dopravné problémy v blízkosti hraníc Vyšné Nemecké a na ceste R4 smerujúcej do Maďarska. Napriek úpravám riadenia dopravy v Michalovciach je odstavný priestor pre kamióny preplnený, čo môže viesť k problémom aj pri vianočných nákupoch. Vodičov polícia vyzýva k opatrnosti a dodržiavaniu pravidiel v blízkosti odstavených kamiónov a nákupných centier.

slovakia

left justify in out

V súčasnej dobe opätovne došlo k nárastu počtu kamiónovej dopravy, smerujúcej k ukrajinským hraniciam. Nielen pred hraničným priechodom Vyšné Nemecké, v blízkych prihraničných oblastiach, ale i na rýchlostnej ceste R4 smerujúcej do Maďarskej republiky, sú odstavené kamióny, ktoré svojou časťou zasahujú aj do jazdného pruhu. Aj napriek tomu, že na Humenskej ceste v Michalovciach došlo k zmene organizácie dopravy tým, že v smere od Petroviec nad Laborcom do Michaloviec bol vytvorený ďalší odstavný pruh pre kamiónovú dopravu, a opačný smer, a to z Michaloviec na Petrovce nad Laborcom, sa zobojsmernil, je aj táto vytvorená plocha pre odstavovanie kamiónov už takmer celá zaplnená.

 

Na diaľnici D1 stojí odstavených vyše 200 kamiónov a na rýchlostnej ceste R4 smerom do Maďarskej republiky čaká viac ako 50 kamiónov. Žiaľ, aj napriek snahe príslušníkov Policajného zboru, nie je v našich silách znížiť počet vozidiel prichádzajúcich na naše územie a nateraz nie je k dispozícii ani iný priestor, kde by sa prichádzajúca nákladná doprava dala odstavovať.
 

Keďže mnohí z občanov dnešný i zajtrajší deň využijú na posledné vianočné nákupy, najmä do centra mesta Michalovce bude smerovať zvýšený počet vozidiel. Vodičov kamiónov vyzýva polícia k zvýšenej opatrnosti, no predovšetkým, k obmedzeniu pohybu v okolí odstavených kamiónov v čo najväčšej miere. Vodičov osobných motorových vozidiel, nielen pri prechádzaní okolo odstavenej kamiónovej kolóny, ale i v okolí nákupných centier, žiada polícia predovšetkým o zvýšenie bezpečnosti, rešpektovanie pokynov príslušníkov Policajného zboru i dopravného značenia, zvýšenú dávku tolerancie a ohľaduplnosti.
 
Ku kolónam môže počas dnešného a zajtrajšieho dňa dochádzať (a to nielen v meste Michalovce) v priestore pred križovatkou, ale i priamo v nej. 

Polícia apeluje na vodičov, aby nezabúdali, že zákon v tejto veci hovorí jasne:

§ 20 Jazda cez križovatku:
(3) Vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo v križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4.

V prípade, ak vodiči toto ustanovenie zákona nerešpektujú, dochádza k zbytočnému vytváraniu kolón aj na miestach, kde by k ich vytváraniu vôbec nemuselo dochádzať. Je to však iba výsledok nedočkavosti a arogancie vodičov. Samozrejme, sú však aj vodiči, ktorí aj napriek tomu, že majú pre svoj smer zelený svetelný signál, ostanú stáť pred križovatkou, kým sa priestor pred nimi trochu neuvoľní. „Poďakovaním“ je však v mnohých prípadoch iba zbytočné trúbenie a zvýšená nervozita.

Pamätajte preto, že Vianoce sú sviatkami pokoja a lásky, vzájomného porozumenia. Nekazme si ich zbytočnou agresivitou, nadávkami, nervozitou a nevraživými pohľadmi. Prežime ich v láske a svornosti. 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: KR PZ v Košiciach, Foto: TASR / Roman Hanc (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies