Klavír Freddieho Mercuryho bol na londýnskej aukcii odhalený ako hlavné lákadlo

NETKY.SK • 4 August 2023, 15:32 • 2 min
Klavír Freddieho Mercuryho bol na londýnskej aukcii odhalený ako hlavné lákadlo

LONDÝN - V najnovšej aukcii, ktorá sa konala v slávnom aukčnom dome Sotheby’s v Londýne, bol ako ústredný spomienkový predmet predstavený veľký klavír Freddieho Mercuryho, speváka skupiny Queen. Na aukcii by ho mohli vydražiť až za 4 milióny.

slovakia

left justify in out

Cena model klavíru Yamaha G2, ktorý patril slávnemu Freddiemu Mercurymu, sa odhaduje na 2 – 3 milióny amerických dolárov, keď sa v septembri dostala "pod aukčné kladivko". Bol to nástroj, ktorý si Mercury v roku 1975 nechal doviezť z Japonska do Anglicka, použil na zostavenie základnej skladby „Bohemian Rhapsody“ v tom istom roku.

 

Klavír bol taký obľúbený, Mercuryho dlhoročná partnerka Mary Austinová spomína, že skladateľ ho považoval za rozšírenie seba samého a udržiaval ho v bezchybnom stave. „Nikdy by nefajčil na klavíri, ani by naň nepoložil pohár a taktiež by sa vyvaroval, aby to nerobil ani nikto iný,“ uviedla Austinová v tlačovej správe Sotheby’s.

Nástroj údajne cestoval z bytu do bytu s hviezdou „Queen“ až do miesta jeho posledného odpočinku v Garden Lodge v západnom Londýne, kde Mercury v roku 1991 zomrel. Bolo to v tomto byte, kde klavír zaujal svoje miesto, na opaľovanom mieste v salón hudobníka.

 

Popri klavíri bude Sotheby’s dražiť sériu osobných vecí a oblečenia Mercury. Množstvo osobných vecí zahŕňa od sérii historických strieborných flitrových mačacích oblekov, ktoré boli nosené na turné „News of the World“ koncom 70-tych rokov, až po predmety bežnej spotreby, ktoré vlastnil umelec, ako je zbierka paličiek alebo prehrávač kompaktných diskov Sony D-50.

 

Okrem toho bude aukcia obsahovať aj do teraz ešte nikdy nevidený skorý návrh „Bohemian Rhapsody“, ktorý by mal priniesť 995.000 až 1,5 milióna dolárov v aukciách. Ručne písaný list textu obsahuje sériu označení a poznámok, ktoré naznačujú, že pieseň bol najskôr titulovaný ako "Mongolian Rapsody.“

Mercuryho posvätný klavír bude vystavený v aukčnej sieni Sotheby’s od 4. augusta do 5. septembra, kde si návštevníci môžu tento nástroj osobne prezrieť spolu s 1200 ďalšími položkami, ktoré siahajú od jeho raného školského života až po vrchol slávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, The Telegraph, Evening Standard Foto: Sotheby's / Tristan Fewings / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies