AKTUALIZÁCIA: Lekári vyzývajú ministerstvo, aby okamžite zabezpečili lieky na Covid-19

NETKY.SK • 18 Február 2021, 13:30 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Lekári vyzývajú ministerstvo, aby okamžite zabezpečili lieky na Covid-19

BRATISLAVA - Ambulantní lekári vyzvali ministerstvo, aby zabezpečili odporúčané lieky na koronavírus, ktoré stále nie sú dostupné v lekárňach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA (18.2 o 15:42)

"Ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie na terapeutické použitie lieku Colchicum-Dispert, tbl obd 20x0,5 mg na včasnú liečbu ochorenia COVID-19," uviedla v reakcii hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

 

img

 

Tento liek sa momentálne dováža na Slovensko a mal by byť dostupný v počte 10-tisíc kusov. Eliášová doplnila, že na ostatné uvedené lieky ministerstvo nevydalo povolenie na terapeutické použitie pri ochorení COVID-19, nakoľko nebola takáto požiadavka od hlavných odborníkov.

 

"V nemocniciach sú k dispozícii na liečbu po odporučení lekárom napríklad aj lieky s účinnou látkou Remdesivir alebo Ivermectin," dodala.
 

 

Pôvodný článok

Zväz ambulantných poskytovateľov adresoval ministerstvu zdravotníctva výzvu na okamžité zabezpečenie liekov na koronavírus. Zväz upozorňuje na aktuálny alarmujúci stav liečby pacientov s koronavírusom.

 

img

 

Pacienti pozitívne testovaní na Covid-19 sa sťažujú lekárom, že sa nevedia dostať k liekom, ktoré im lekári predpísali a odporučili. Lieky ako napríklad Ivermectín, Isoprinosine, Inomed, či Favipiravir totiž vo väčšine prípadov nie sú v lekárňach dostupné.

 

Hoci sú verejne, mediálne a odborne prezentované ako lieky na podpornú liečbu ochorenia Covid-19. „Považujeme za nekorektné, ak ministerstvo zdravotníctva opakovane apeluje na ambulantných lekárov, aby liečili pacientov na ambulanciách tak, aby nechodili v zanedbanom zdravotnom stave do nemocníc, pričom však štát nedokáže zabezpečiť potrebnú dostupnosť farmakoterapie pre zvládnutie účinnej COVID-liečby,“ uviedla prezidentka ZAPu Zuzana Dolinková.

 

Ambulancie sa vraj maximálne snažia, aby bola zachovaná funkčnosť ambulantnej starostlivosti, ktorá odkláňa nápor pacientov na nemocnice. „Aké lieky a akú liečbu majú ambulantní lekári v primárnom kontakte s pacientom indikovať, ak potrebné lieky nie sú bežne dostupné?“ pýta sa Dolinková.

img
 

Súvisiace články: 

 

Krajčí povolil neregistrovaný liek Ivermectin na pomoc v boji proti koronavírusu

Prečo je liek na koronavírus, ktorý pomáhal už od apríla 2020, schválený až teraz?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona