Spojené štáty pomôžu Japonsku pri pátraní nezvestných z 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 13:39 • 2 min
Spojené štáty pomôžu Japonsku pri pátraní nezvestných z 2. svetovej vojny

TOKIO - Medzi japonskom a USA bolo podpísané memorandum o hlbšej spolupráci pri získavaní pozostatkov osôb zabitých počas druhej svetovej vojny. Na základe tejto dohod si budú môcť USA a Japonsko vymieňať informácie z rôznych oblastí akými sú napŕiklad aj technológia analýzy DNA.

slovakia

left justify in out

Krajina vychádzajúceho Slnka verí, že v spolupráci s Úradom amerického ministerstva obrany pre výskum vojnových zajatcov a nezvestných (DPAA), ktorý sa zaoberá pátraním po ostatkoch osôb vo vojnových zónach, sa mu podarí získať ďalšie ostatky nezvestných, ktorí o svoj život prišli počas bojov v Tichom oceáne. 

 

img

 

Okrem iného si budú tieto dve krajiny vymieňať aj údaje o pohrebných lokalitách. Japonské ministerstvo zdravotníctva analyzuje dokumenty, akými sú bojové správy uchovávané v archívoch bývalých nepriateľských krajín. No keďže sa v niektorých prípadoch jedná o tajnú dokumentáciu, Japonsko muselo požiadať DPAA o ich sprístupnenie.

 

img

 

V druhej svetovej vojne bolo zabitých celkovo 3,1 milióna Japoncov. Z toho 2,4 milióna zomrelo na Okinawe, Iwódžime a v iných oblastiach. Po pozostatkoch 1,2 milióna ľuďoch sa však ešte stále pátra.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies