Vo Francúzsku odsúdili piatich mužov za plánovanie útoku na Champs Élysées

NETKY.SK • 21 Apríl 2023, 13:40 • 2 min
Vo Francúzsku odsúdili piatich mužov za plánovanie útoku na Champs Élysées

PARÍŽ - Súd vo Francúzsku udelil v piatok tresty odňatia slobody v trvaní od päť do 15 rokov štyrom mužom za plánovanie útoku na parížskom bulvári Champs Élysées.

slovakia

left justify in out

Piaty obvinený sa dostal na slobodu, keďže svoj trest si odpykal už v predbežnej väzbe. Piati obvinení mali 17–39 rokov a boli zadržaní v roku 2019 pre údajne plánovanie útoku na policajtov a civilistov na Champs Élysées, ktorá leží neďaleko prezidentského paláca. Najstarší z obvinených dostal najvyšší trest, v trvaní 15 rokov. Druhý obžalovaný bol odsúdený na 12 rokov väzenia. Tretí obžalovaný bol v čase zatknutia maloletý, avšak bol považovaný za vodcu celej skupiny, preto bol taktiež odsúdený na 12 rokov.

 

Tento muž, považovaný za vodcu skupiny, bol zadržaný v roku 2017 v Nemecku, keď mal 15 rokov, za to, že sa chcel pripojiť vo vojnou zmietanej Sýrii pripojiť k extrémistickej skupine Islamský štát (IS). Podľa vyšetrovateľov plánoval tento muž útok na policajnú hliadku na začiatku bulváru a spáchanie masakru. Štvrtý obvinený – Čečenec, ktorý bol v čase zadržania taktiež maloletý – dostal päťročný trest za to, že o pláne nehovoril. Posledný piaty obžalovaný bol taktiež odsúdený na päť rokov väzenia, z toho na 18 mesiacov podmienečne za financovanie plánu. Bol však prepustený na slobodu, keďže si trest odpykal už v predbežnej väzbe. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies