Pri rozhodovaní v drogových kauzách podľa advokátskej komory chýba transparentnosť a primeranosť

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 11:05 • 2 min
Pri rozhodovaní v drogových kauzách podľa advokátskej komory chýba transparentnosť a primeranosť

BRATISLAVA - Vo viacerých prípadoch v aktuálnej rozhodovacej praxi súdov týkajúcich sa drogovej trestnej činnosti absentuje predvídateľnosť, transparentnosť a primeranosť, čo môže negatívne ovplyvniť výkon práva na spravodlivý súdny proces pre obvinených.

slovakia

left justify in out

Počas okrúhleho stola zameraného na tému negatívnych dopadov súčasného nastavenia drogových politík na ľudské práva a základné slobody to skonštatoval zástupca Slovenskej advokátskej komory.

 

img

 

Účastníci rokovania, medzi ktorými boli zástupcovia štátnej správy, územnej a záujmovej samosprávy, občianskeho sektora a súdnictva sa podľa SNSĽP tiež zhodli, že kumulatívne tresty odňatia slobody a nariadenej liečby sú v rozpore so zásadou zákazu dvojitého trestania a odporučili, aby sa aj vzhľadom na ich vykonateľnosť od ich aplikácie upustilo.


Na stretnutí jasne zaznela aj potreba bližšej a komplexnejšej reformy trestného zákona a trestného poriadku, ktorá by primerane zohľadnila súčasné vedecké poznatky, spoločenské podmienky a medzinárodnú prax. „Okrem reformy trestného rámca legislatívy označili účastníci za najväčšie výzvy nedostatok financií v oblasti sociálnych služieb a prevencie, nedostupnosť služieb housing first, oslabovanie občianskej spoločnosti, spoločenskú stigmatizáciu užívateľov, ale aj nedostatočný prístup k sociálnym službám na strednom a východnom Slovensku a neadekvátnosť trestania ľudí za závislosti," zdôraznilo stredisko.

 

Prečítajte si: S čiastočnou legalizáciou marihuany si dáva vláda SR načas, na stole nie je ešte ani návrh zákona

Zákonný rámec na Slovensku podľa strediska síce poskytuje možnosť samosprávam vytvoriť akýkoľvek typ sociálnej služby, no je na mieste otázka, do akej miery sú obce schopné zabezpečiť personálne a finančné zdroje na implementáciu programov krízovej intervencie a harm reduction bez ďalšej motivácie a doplnkového vzdelávania. „Je preto potrebné, aby akékoľvek ďalšie zmeny drogových politík brali ohľad aj na špecifické potreby ohrozených skupín v rôznych regiónoch Slovenska a zabezpečili tak aj faktickú rovnosť pre všetkých v prístupe k sociálnym službám štátu," dodalo stredisko.

Mohlo by vás zaujímať: Daniel Lipšic sa vyjadril, prečo by justícia nemala byť uzavretá



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies