Vo Francúzsku boli zadržaní dvaja Čečenci v súvislosti s júnovými nepokojmi v Dijone

NETKY.SK • 18 September 2020, 20:34 • 2 min
Vo Francúzsku boli zadržaní dvaja Čečenci v súvislosti s júnovými nepokojmi v Dijone

PARÍŽ - Vo Francúzsku zadržali dvoch mužov z Čečenska. Obvinení boli v súvislosti s nepokojmi, ku ktorým došlo v júni kvôli konfliktu medzi čečenskou a arabskou diaspórami v meste Dijon.

slovakia

left justify in out

Francúzska prokuratúra 18. septembra vzniesla obvinenie proti dvom muzom z Čečenska v súvislosti s nepokojmi, ku ktorým došlo v júni v Dijone. Uvádza sa to vo vyhlásení mestského prokurátora Erica Mathaisa.

 

Dvaja tridsaťroční muži boli zadržaní na predmestí Lyonu a v Paríži. Podľa prokuratúry boli obvinení za účasť na trestnom sprisahaní a z násilia. Muži sú v súčasnosti vo väzbe až do rozhodnutia súdu.

 

Júnové nepokoje

Zrážky a ozbrojené konflikty medzi miestnymi obyvateľmi, väčšinou rodákmi zo severnej Afriky a prisťahovalcami z Čečenska, sa začali 12. júna v Dijone po tom, čo drogoví díleri zbili 16-ročného Čečenca.

 

 

Večer toho dňa niekoľko desiatok ľudí, najmä predstaviteľov čečenskej komunity, napadlo bar Le Black Pearl. Väčšina z nich bola vyzbrojená železnými tyčami, nožmi a baseballovými pálkami. Na miesto činu prišla polícia, na rozptýlenie útočníkov použila slzný plyn.

 

Nepokoje prebiehali štyri dni. Zúčastnili sa na nich okolo 150 ľudí.

 

Účastníci nepokojov boli vyzbrojení baseballovými pálkami, nožmi, kladivami a tiež strelnou zbraňou. Strieľali CCTV kamier, zapaľovali autá a nádoby na odpad.

 

Líder Čečenska Ramzan Kadyrov podporil svojich krajanov, ktorí organizovali nepokoje a obvinil miestne úrady v Dijone, že situáciu s drogovými dílermi neriešili okamžite.

 

Tvrdá policajná reakcia

V súvislosti s nepokojmi začala francúzska polícia vyšetrovanie, v rámci ktorého prebehla séria špeciálnych operácií, ktorých účelom bolo nájsť zbrane a drogy.

 

 

Na konci júna bolo jedenásť osôb zatknutých v tomto prípade odsúdených za "obchodovanie s drogami a účasť na trestnom čine s použitím zbraní ako súčasť skupiny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona