Lukašenko sa pravdepodobne neocitne na sankčnom zoznam EÚ, lídri sa obávajú prerušenia rokovaní

NETKY.SK • 4 September 2020, 11:24 • 2 min
Lukašenko sa pravdepodobne neocitne na sankčnom zoznam EÚ, lídri sa obávajú prerušenia rokovaní

BERLÍN - Európska únia nezaradí na sankčný zoznam bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Zhodli sa na tom lídri Nemecka, Francúzska a Talianska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Trojica krajín sa totiž nazdáva, že takýto postoj voči hlave štátu by bol kontraproduktívny a narušil by dialóg a rokovania s Minskom. Informoval o tom denník Die Welt.

 

Persona non grata

Berlín, Paríž a Rím svoj postoj odôvodnili tým, že "napriek všetkým okolnostiam by komunikačné kanály s Lukašenkom mali zostať otvorené". Rovnaký názor však nezdieľajú pobaltské krajiny a Poľsko.

 

Jednostranne voči bieloruskému lídrovi a ďalším 29-tim vysoko postaveným občanom Bieloruska koncom augusta už pristúpila Litva, Lotyšsko a Estónsko. V krajinách ich vyhlásili za persona non grata, teda za nežiaduce osoby, ktoré majú zakázaný vstup do pobaltských krajín.

 

EÚ rozšíri sankčný zoznam

Európska únia zvažuje, že na sankčný zoznam zaradí približne 20 vysokopostavených predstaviteľov bieloruského vedenia a úradníkov. Zároveň im zakáže vstup na územie krajín eurozóny a prístup do európskeho bankového systému.

 

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa na svojom neformálnom stretnutí, ktoré sa konalo v Berlíne 27. a 28. augusta, dohodli na čo najskoršom ukončení sankčnej procedúry voči Bielorusku.

 

Sankcie EÚ proti Bielorusku, a to za porušovanie ľudských práv, platili v rokoch 2004 - 2016. Počas týchto rokov sa sankčný zoznam rozširoval i redukoval. V istom čase na ňom dokonca figurovalo až 130 osôb.

 

Vlna masových protestov

V septembri 2008 Európska únia sankcie zmrazila, avšak po tohtoročných prezidentských voľbách ich obnovila a ešte viac sprísnila.

 

Bielorusko sa od 9. augusta zmieta vo vlne masových protestov proti Lukašenkovi. Ľudia prezidentovi vyčítajú falšovanie výsledkov prezidentských volieb.

 

 

V prvých dňoch boli protesty sprevádzané násilnými represiami, hromadným zatýkaním a bitím zadržaných. Aj teraz bieloruská polícia každý deň zadržiava desiatky demonštrantov.

 

Denník Die Welt s odvolaním sa na vysokého diplomata EÚ napísal, že sankčný zoznam Únie bude zverejnený najskôr budúci týždeň. Respondent zároveň nevylúčil, že neskôr bude možné zoznam doplniť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies