Vo Fergusone to opäť vrie: Protestujúci postrelili dvoch policajtov

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 08:21 • 2 min
Vo Fergusone to opäť vrie: Protestujúci postrelili dvoch policajtov

FERGUSON - Dvaja policajti boli postrelení vo štvrtok ráno pred policajnou stanicou v meste Ferguson, uviedli noviny St. Louis Post-Dispatch.

slovakia

left justify in out

Niekoľko desiatok protestujúcich sa pred stanicou zhromaždilo v stredu v noci len pár hodín po rezignácii šéfa mestskej polície Thomasa Jacksona. Streľba zaznela v čase, keď sa dav už rozchádzal, niektorí protestujúci si ľahli na zem, iní utiekli. Podplukovník fergusonskej polície Al Eickhoff novinárom povedal, že si nemyslí, že policajti patrili do jeho oddelenia a nemá žiadne informácie o rozsahu ich zranení.

 


Odstúpenie policajného šéfa Thomasa Jacksona je už šiestou v rade rezignácii policajtov vyvolaných niekoľkomesačným vyšetrovaním ministerstva spravodlivosti, ktoré odhalilo celý rad nezákonných a protiústavných praktík uplatňovaných na predmestí St. Louis. Protestujúci volali po Jacskonovej rezignácii od fatálnej streľby v auguste 2014, pri ktorej belošský policajt Darren Wilson zastrelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Usmrtenie následne vyvolalo celonárodné protesty ale aj vyšetrovanie polície v súvislosti s použitím smrtiacej sily proti černochom.

 


Bezprecedentné rasové nepokoje v meste sa ešte zhoršili po tom, ako voči Willsonovi odmietli vzniesť formálne obvinenia. Právni zástupcovia rodiny zosnulého 18-ročného Michaela Browna tvrdia, že neozbrojený mladík sa policajtovi pred streľbou vzdal a ruky mal vystreté do hora. Wilson na neho údajne vystrelil až 12-krát, pričom jedna z guliek chlapca trafila priamo do hlavy. Browna podozrievajú z krádeže cigár krátko pred incidentom. Wilson tvrdí, že Brown na neho fyzicky zaútočil a zastrelil ho zo strachu o vlastný život. Policajt koncom roka 2014 taktiež rezignoval. Výhlásil však, že v súvislosti s Brownovou smrťou má "čisté svedomie" a svoj odchod od polície zdôvodnil strachom o vlastný život a životy svojich kolegov, keďže po streľbe dostal niekoľko smrteľných vyhrážok a na jeho zabitie bola údajne vypísaná aj

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies