Nigérijsky gang prepustil desiatky unesených študentov

NETKY.SK • 28 August 2021, 08:05 • 2 min
Nigérijsky gang prepustil desiatky unesených študentov

KANO - Zo zajatia ozbrojenci prepustili 32 študentov.

slovakia

left justify in out

Severozápadnú a strednú časť Nigérie postihla vlna násilností zo strany ťažko ozbrojených kriminálnych gangov, ktoré drancujú dediny, kradnú dobytok a vykonávajú hromadné únosy.

 

Nigérijskí ozbrojenci prepustili ďalších 32 študentov, ktorých uniesli v júli z baptistickej školy v štáte Kaduna na severozápade krajiny. V piatok to oznámili predstavitelia školy a rodiny týchto žiakov. Informovala o tom agentúra AFP.

 

"Banditi prepustili dnes, v piatok, 32 ďalších študentov. V zajatí máme stále 31 žiakov a dúfame, že budú prepustení čoskoro," uviedol pre AFP reverend Joseph Hayab pôsobiaci na tejto škole."Ako pri predošlých študentoch, museli sme zaplatiť výkupné, aby sme ich oslobodili, ale nechcem prezradiť sumu," dodal.

 

V susednom nigérijskom štáte Zamfara únoscovia prepustili 18 študentov a zamestnancov poľnohospodárskej školy, ktorých zajali počas augusta, oznámila štátna polícia.

 

Po troch mesiacoch v zajatí sa so svojimi rodinami opäť stretlo i takmer 100 žiakov, ktorých unieslo v máji zo školy v štáte Tegina okolo 200 ozbrojencov na motorkách. Podľa zástupcov školy jeden žiak v zajatí prišiel o život.

 

Od decembra uniesli už približne 1 000 študentov a žiakov. Väčšinu z nich páchatelia prepustili po dohode s lokálnymi predstaviteľmi, niektoré z detí sú však naďalej zadržiavané.

 

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari nariadil vojenské operácie a nálety na tábory týchto ozbrojencov, útoky však neprestali.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona