Vo februári klesá výška snehovej pokrývky na Slovensku

NETKY.SK • 11 Február 2017, 18:58 • 2 min
Vo februári klesá výška snehovej pokrývky na Slovensku

BRATISLAVA - Zatiaľ čo do konca januára 2017 výška snehovej pokrývky na väčšine územia Slovenska narastala, od začiatku februára došlo k zásadnému obratu. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Na západnom Slovensku sneh leží už len vo vyššie položených polohách Malých a Bielych Karpát či Považského Inovca. K rýchlemu ústupu súvislej snehovej pokrývky došlo aj v kotlinách stredného a východného Slovenska a predovšetkým na Východoslovenskej nížine, skonštatoval SHMÚ. Napriek topeniu snehu vodná hodnota snehovej pokrývky zaznamenala od konca januára mierny nárast. Miestami aj o viac ako desať milimetrov.

 

V Európe zotrváva súvislá snehová pokrývka. Okrem horských oblastí Álp, Pyrenejí, Balkánu a Karpát sa udržiava prevažne vo východnej polovici strednej Európy, v Škandinávii, Rumunsku a Bulharsku, a samozrejme, vo východnej Európe.

 

Na rozsiahlom území západného Ruska a Sibíri leží v priemere 30 až 50, regionálne aj viac ako 75 centimetrov snehu. V najbližšom týždni možno podľa odborníkov zo SHMÚ rátať s postupným úbytkom súvislej snehovej pokrývky v priestore strednej Európy a Pobaltia. K úbytku dôjde predovšetkým v období po 14. februári.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies