Prokurátor podal námietku zaujatosti voči sudcom v kauze Kuciakovej vraždy

NETKY.SK • 24 Marec 2022, 20:13 • 2 min
Prokurátor podal námietku zaujatosti voči sudcom v kauze Kuciakovej vraždy

BRATISLAVA - Odvoláva sa na nedávne rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR o vylúčení sudkyne Pamely Záleskej v tejto trestnej veci.

slovakia

left justify in out

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok námietku zaujatosti voči sudcom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružene Sabovej a Rastislavovi Stierankovi, teda predsedníčke senátu a členovi senátu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov.

 

img

 

Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

 

„Obaja menovaní sudcovia totiž rozhodovali v senáte, ktorý uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy vykonávateľa samotného skutku Miroslava Marčeka. Podstatou námietky je podrobný opis konania dvoch obžalovaných, ktorí zatiaľ neboli právoplatne uznaní za vinných v odsudzujúcom rozsudku nad Miroslavom Marčekom, teda procesne obdobná situácia, ktorá viedla k vylúčeniu sudkyne Mgr. Pamely Záleskej vo vzťahu k odsúdeniu Zoltána Andruskóa,“ ozrejmila hovorkyňa.

 

Prečítajte si tiež: Exšéf kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš prišiel o obhajcov!

 

Najvyšší súd vylúčil Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov s tým, že je zjavné, že by mohli vzniknúť objektívne pochybnosti o jej nestrannosti, a to s poukazom na jej predchádzajúce rozhodnutie v súvisiacej veci.

 

img

Marek Para

 

Nesúhlas s účasťou Záleskej v senáte vyjadril obhajca obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera Marek Para. Namietal, že predsedala senátu, ktorý v decembri 2019 v rovnakej kauze schválil dohodu o vine a treste Andruskóa. Senát ŠTS pôvodne námietke nevyhovel. Obhajoba podala proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť na NS SR.

 

Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice opätovne otvorili na ŠTS vo februári 2022. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.

 

Možno vás zaujme: Aké informácie mal bývalý príslušník SIS spojený s ruskou špionážou?

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies